Har du lyst å by grillgjestene på litt mer spennende tilbehør enn ketchup? Gode burgersauser løfter grillmaten og er enkle å lage.
Hemmeligheten bak å lykkes med grilling er å forstå hvordan du skal bruke direkte og indirekte varme.
Direkte varme er varmekilden rett under maten, som gir rask varme og størst effekt. Hvis du griller burger er det flott å svi den raskt av på direkte varme.
Den indirekte varmen er den delen av grillen som er uten aktivt bluss eller varmt kull. Etter å ha svidd av burgeren legger du den på indirekte varme, helst under lokk. Ved å bruke lokk lar du varmen fra den aktive delen av grillen sirkulere.
RELATERT: Har du gassgrill? Dette bør du sjekke før grillsesongen
Det finnes nesten ikke noe tilbehør som ikke kan legges på en burger. Salat, tomat, bacon og ost er gjengangerne. Men prøv gjerne også løkmarmelade, guacamole, jalapeno, potetsalat, sylteagurk, rødbeter, tzaziki eller ananas.
Og som «prikken over i’en» trenger du en god burgersaus. Under finner du oppskrift på seks ulike klassikere du lager på et par minutter.
Klassisk burgersaus
3 ss majones
2 ss ketchup
25 g cornichons (små syltede agurker)
1 ss sennep
Bland sammen. Passer til klassiske burgere.
Dressing av blåmuggost og majones
50 g blåmuggost
3 ss majones
Smuldre blåmuggosten og vend i majonesen.
RELATERT: Klar for årets grillsesong? Her er de beste tipsene til ny grill
Spicy remulade til fiskeburger
6 ss majones
2 ss ketsjup
3 ts kapers
3 ts gressløk
2 ts sitronsaft
2 ts sennep
0,5 ts chilipulver
Bland sammen majones, ketchup, sitronsaft, sennep og chilipulver i en skål. Vend inn finhakket gressløk og kapers.
Trøffelsaus
2 eggeplommer
1 ts dijon-sennep
160 g solsikkeolje
2 ss trøffelolje
1 ss sitronjuice
1-2 ss varmt vann
Salt
Pepper
Start med å mikse eggeplommer og sennep i en bolle. Mens du visper (eller lar miksmasteren gå), heller du i en tynn stråle av solsikkeolje og trøffelolje. Når du har en jevn og fin blanding rører du inn sitronsaft og varmt vann. Smak til med salt og pepper.
Smaker ekstra godt som dip til søtpotet-fries.
Lime og soyadressing til lakseburgeren
6 ss majones
1 ss soyasaus
1 ss limesaft
Bland sammen og fordel over lakseburgeren.
Jalapeno ostesaus
125 ml melk
1 ss mel
10 g smør
25 g revet ost (gjerne meg rik smak!)
25 g finhakkede jalapeños
Varm melken og tilsett mel og smør. Visp godt til smøret smelter. La blandingen småkoke noen minutter, til den tynker. Tilsett revet ost og jalapeños.
Gir deg en «hot» saus til tex-mex-burgeren.
Oppskrifter fra BBC Food og Mills