Rødbeter i mange fasonger – som snacks, lunsj og middag

av Helene

Rødbeter er anvendelige og holdbare grønnsaker. Kokt er de en rett i seg selv, sammen med en klatt smør og nypoteter. De kan syltes, bakes og juices. Vi har funnet tre utrolig gode oppskrifter.  

Foruten smaken, så er det flere gode grunner til å spise denne grønnsaken i uminnelige tider har vært verdsatt for sine medisinske egenskaper.

Rødbeten er rik på antioksidanter. Dette beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.

I tillegg er rødbetene rike på vitamin C, kalium, jern og folsyre. Barn under seks måneder bår imidlertid ikke spise rødbeter, da de inneholder mye nitrat.

Alle oppskrifetne under er beregnet for fire serveringer.

Lunsj eller forrett: Rødbetetartar

Ingredienser

1 stk. gul løk

200 g tomater, små

1 stk. rød paprika

200 g poteter

1 stk. rød chili

2 fedd hvitløk

1 tsk spisskummen

1 tsk paprikapulver

400 g hermetiske tomater

4 stk. egg

1 stilk vårløk

1. Bak betene på 185 grader i cirka 30-35 minutter,  til de er møre. (Dette kan du også gjøre dagen i forveien)

2. Skrell betene, og kutt dem i små terninger. Smak til med salt, olivenolje og litt sitron.  

3. Finsnitt og vask isbergsalaten, og legg den i en skål. Anrett betene på toppen. 

4. Kutt eplet i små terninger. Klem over litt sitron og honning, for å unngå at de blir brune.  

5. Smuldre fetaosten over bete- og salatblandingen. Avslutt med eplebitene, balsamico og de ristede hasselnøttene.

Kilde: Bama 

Middag: Ovnsbakte rødbeter med cottage cheese

Ingredienser: 

500 g rødbeter

4 stk

hvitløksfedd

4 ss

balsamicoeddik

4 ss

Meierismør

5 kvister frisk timian

½ ts salt

¼ ts pepper

3 dl quinoa

Til servering

100 g

valnøtter

400 g Cottage Cheese

1 stk sitron

Sett ovnen på 220 °C. Skrell rødbeter og del i grove biter. Bland beter, hele hvitløkfedd, smør, eddik og timian i en form og krydre med salt og pepper.

Dekk formen med aluminiumsfolie og bak i ovn i ca. 30 minutter, eller til betene er godt møre. Fjern folien og stek videre i 15 minutter.

Rist valnøtter i en tørr panne, ca. 2 minutter, og grovhakk. Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Del sitronen i båter. Server bakte beter med quinoa, cottage cheese, ristede nøtter og sitronbåter.

Tips
All slags ost er godt til bakte rødbeter, chevre er en klassiker, men prøv også gjerne blåmuggost!

Kilde: Tine

Snacks: Betechips

2 rødbeter

2 dl soyaolje

2 ts salt

Skrell betene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin om du har.

Skyll skivene og tørk dem godt.

Varm oljen i en jerngryte. Sjekk at oljen er varm ved at du stikker enden av skaftet på en tresleiv, e.l. i oljen. Om det ‘putrer’ rundt sleiven, er oljen varm.

Legg skivene i gryta, men ikke for mange av gangen.

La dem steke raskt på begge sider. Bruk en hullsleiv til å ta dem opp med.

Legg skivene på et kjøkkenpapir og dryss salt på.

Oppbevares tørt.

Skivene må være tynne og tørre og  oljen må være varm. Først da får du et sprøtt resultat.

Kilde: Frukt.no

Du liker nok disse