Håndklærne dine er mye mer skitne enn du tror

av Helene

Skitne håndklær kan inneholde en rekke ulike bakterier.

Å holde håndklærne dine 100 prosent fri for bakterier er umulig. Men etter å ha lest dette vil du sannsynligvis vaske håndklærne dine oftere enn du har gjort før.

Hver gang du bruker et håndkle, overfører du de naturlige hudbakteriene dine, og andre bakterier du har på det til håndkleet. De fleste av disse bakteriene gjør ikke noen skade.

Les også: Forskning viser at de som gjør husarbeid, lever lenger

Men håndklær tilbyr bakterier og andre mikroorganismer helt fabelaktige vekstvilkår – fordi de ofte er fuktige, varme og henger på mørke bad.

I tillegg er badet et sted der man gjør sine private ærend, og dermed kan hendene dine overføer e.coli eller til og med salmonella, sier mikrobiolog Charles Gerba ved University of Arizona til magasinet Time.

I en studie fant Gerba og kollegene hans ut at nesten 90 prosent av badehåndklær var forurenset med koliforme bakterier og omtrent 14 prosent av dem inneholdt e.coli.

Les også: Dette er de ti stedene i boligen din med mest bakterier

Mange mennesker vasker ikke hendene grundig, sier han, og når de så de tørker hendene på et håndkle, gnir de bakterier inn på et sted der de sannsynligvis vil vokse.

– Om tørker ansiktet ditt i et håndkle som er brukt i to dager, får du sannsynligvis mer e.coli i ansiktet enn om du stakk hodet i toalettet og spylte, sier Gerba.

Les også: Prøv dette geniale rengjøringtrikset på badet neste gang

Den beste måten å beskytte deg på er å vaske kjøkken- og badehåndklær ofte. Folk bør vaske badehåndklær etter omtrent to dagers bruk, sier Gerba, og spesielt hvis du har små barn i huset.

Du kan kanskje la det gå litt lenger før du vasker hvis du er nøye på å holde håndklærne veldig tørre. Dersom det tørker helt mellom bruk, er det nesten ingen sjanse for å overføre bakterier fra en person til en annen. Men du bør likevel vaske dem minst en gang i uken.

Du liker nok disse