Få ting er så avslappende og helsebringende som å stelle i hagen. Enten du planter blomster eller klipper gress. Nå har også en ny studie bekreftet at folk som bruker tid i hagen sin, har bedre fysisk og psykisk helse enn folk som ikke har tilgang på egen hage.
Dette er gode nyheter for nordmenn. Her i landet, har nemlig over 80 prosent av oss tilgang på egen hage. Til og med i de største byene våre, har over halvparten av beboerne en liten hageflekk. Det skriver Forskning.no.
Det er forskere fra University of Exeter i England som har studert effekten hagestell har på folk. Over 7.800 deltagere var med i studien. Deltagerne har svart på spørsmål både om helse, velvære, bruk av grønne områder og om de hadde tilgang til hage.
Klare resultater
Resultatene fra studien viste klart at de som hadde egen hage, også opplevde større velvære enn de som ikke hadde hage. Da forskerne analyserte hvem som brukte hagen sin, ble resultateten enda klarere. De som rapporterte at de brukte hagen sin eller at de benyttet hagen som et avslappingssted, oppga at de både hadde bedre helse, større velvære, var mer fysisk aktiv og gikk flere turer i naturen enn de hageløse deltakerne.
– Disse funnene antyder at private hager er en potensiell helseressurs, og kan ikke nødvendigvis erstattes av andre naturlige miljøer, skriver Siân de Bell, som har ledet forskningen.
Hagearbeid mot depresjon
I Norge, har Marianne Thorsen Gonzalez sett på hvordan terapeutisk bruk av hagearbeid kan bedre depresjon. Marianne er professor ved Universitetet i Sørøst Norge, og mener den britiske studien er viktig.
– Studien er interessant og viktig av mange årsaker. Først og fremst er det en studie med mange deltagere, og hvor disse representerer den engelske befolkningen, noe som gjør at funnene sannsynligvis kan generaliseres utover de informantene som har deltatt, skriver hun i en e-post til forskning.no.