fredag, november 14, 2025

Disse tingene bør du ikke vaske i oppvaskmaskinen

av Elisabeth

Oppvaskmaskinen er en av de største tidsbesparelsene på kjøkkenet. Den tar det meste, tåler det meste og gjør som regel en god jobb. Men noen kjøkkenredskaper bør aldri inn i maskinen – enten fordi de blir ødelagt, mister egenskaper, eller fordi materialene rett og slett ikke tåler den sterke kombinasjonen av varmt vann, damp og kraftige vaskemidler.

Mange av disse tingene havner likevel i maskinen i en travel hverdag. Her er hva som faktisk skjer – og hvorfor disse gjenstandene bør vaskes for hånd.

Kniver mister både skarphet og kvalitet

Godt kjøkkenutstyr koster penger, og få ting er mer frustrerende enn en dyr kokkekniv som plutselig ikke kutter som den skal. Ifølge eksperter fra Simply Recipes blir knivblad både sløvere og mer utsatt for korrosjon når de vaskes i maskin.
Kilden forklarer at kombinasjonen av sterkt vaskemiddel, høy varme og fukt bryter ned det tynne metallbladet og gjør det mer sårbart for rust.

I tillegg risikerer du at kniven dunker borti andre redskaper under vasken. Har kniven håndtak av tre, kommer et problem til: treverket trekker til seg vann, sveller og kan sprekke.

Derfor anbefales det alltid å vaske kniver manuelt og tørke dem umiddelbart.

Treredskaper og skjærefjøler sprekker og vrir seg

Treverk lever. Det tåler en rask håndvask, men dårlig kombinasjonen av varme og langvarig fukt i en oppvaskmaskin. The Kitchn skriver at trematerialer kan vri seg, sprekke eller miste sin naturlige olje når de vaskes i maskin.

BHG påpeker at selv om en skjærefjøl kan se fin ut etter vask, kan den ha fått mikroskopiske sprekker som gjør at bakterier lettere trenger inn i treverket. Dette reduserer både hygiene og levetid. Derfor er håndvask og regelmessig oljing den trygge løsningen for alt av tre.

Isolerte kopper og termoser kan miste vakuumet

Flasker og kopper med dobbeltvegger er laget for å holde drikke varm eller kald i lang tid. Men inni veggene ligger et luftlag eller vakuum som gjør isolasjonen mulig. Hvis dette først skades, mister produktet funksjonen sin helt.

Foto: Canva

Flere kilder, blant annet ImprintNow, forklarer at varme, trykk og sterk såpegrad i oppvaskmaskinen kan få sveisesømmen i dobbelveggen til å svekkes. Dermed kan vakuumet forsvinne

Konklusjonen: Sjekk produsentens anbefalinger nøye. Er du i tvil, vask for hånd.

Støpejern mister den beskyttende hinnen

Støpejern har en helt spesiell egenskap: det bygger opp et lag av herdet olje, en såkalt “seasoning”, som gir naturlig non-stick og beskytter pannen mot rust. Dette laget tåler ikke møte med en oppvaskmaskin.

Southern Living skriver at maskinvask fjerner seasoning-laget fullstendig og gjør støpejernet utsatt for rust.

Derfor er håndvask den eneste riktige metoden – og ny oiling etter behov.

Metallredskaper med tre- eller benhåndtak

En del kjøkkenredskaper er kombinasjoner av materialer – for eksempel metallblad med håndtak i tre eller ben. Kombinasjonen av varme og fukt gjør at limet løsner, tre sprekker og benmaterialer tørker ut.Dette er redskaper som ofte har lang levetid ved riktige forhold, men maskinvask kan redusere den drastisk.

Når bør du velge håndvask?

Det finnes én enkel tommelfingerregel:
Hvis produktet ikke eksplisitt er merket «dishwasher safe» – vask det for hånd.

Oppvaskmaskinen er fantastisk for mye, men ikke for alt. Ved å kjenne til hvilke materialer som tar skade av varme, vanntrykk og vaskemidler, kan du både spare penger og forlenge levetiden på kjøkkenutstyret ditt.

Du liker nok disse