søndag, mai 22, 2022

Glem skjeggkre – det er disse insektekspertene virkelig advarer mot

Populært

Våkner du opp med bitt på huden, kan det hende du har et alvorlig problem.

– Vi pleier å se en topp i høstmånedene for veggedyr, forteller biolog og pressekontakt i Anticimex, Stein Norstein, til Romerikes Blad

Skjeggkre og veggedyr er to av de aller mest omtalte, og mest fryktede skadedyrene for mange. De regnes ofte i samme kategori, men den ene sorten er mye verre å få inn i hjemmet enn den andre.

Dersom Norstein måtte velge å få noe som helst i hus, og valget sto mellom skjeggkre og veggedyr er han ikke i tvil om hva han ville valgt. 

Skjeggkre ser fæl ut, men det finnes noe verre.

– Det er ikke tvil, jeg ville hatt skjeggkre. Både fordi veggedyr er ubehagelige, de er i senga di, stikker deg og suger blod, men også fordi at om du ikke gjør noe med veggedyr kan du nesten ikke bo der til slutt, forteller Stein Norstein fra Anticimex.

Han legger til at skjeggkre er nokså ufyselige, men du ser dem som regel ikke og de gjør ikke skade. 

– Det er mest her i Norge vi reagerer på skjeggkre, i utlandet bare fnyser de av at vi frykter dem, sier han. 

Veggedyr er en helt annen historie. De aller fleste synes det er forferdelig ubehagelig å få veggedyr, forklarer Norstein og viser til at veggedyrene følger etter deg dit du sover:

– Tenk deg, å se ungene bli bitt, når det blir ille nok får ikke folk lyst til å legge seg, så de sover i stua, men da kommer veggedyrene dit, så flytter man til gjesterommet, så bare vandrer de rundt etter deg. Til slutt føler folk seg hjemløse i eget hjem, sier han.

Veggedyr. Foto: NHI

Det kan være kostbart å bli kvitt veggedyr. Avhengig av størrelsen på huset kan prislappen komme opp i 40.000-50.000 kroner. Et tips fra Norstein er å sjekke hva hus-, innbo- og reiseforsikringen din dekker når det gjelder skadedyr.

1,196FansLik
279FølgereFølg

Neste artikkel