torsdag, oktober 30, 2025

Smaken av gresskar: Dette er sortene du bør velge til suppe, pai og gryterett

av Elisabeth

Gresskar har for lengst blitt mer enn bare pynt til Halloween. Nå finner stadig flere veien til norske middagsbord – og ifølge Nofimas ferske smakstest finnes det store forskjeller på hvilken type du velger.

I alt har sju ulike gresskarsorter blitt vurdert av Nofimas smaksdommere, som har testet både utseende, lukt, smak og tekstur – slik at du lettere kan finne gresskaret som passer best til dine retter.

Fra dekor til middagstallerken

Gresskar er et av høstens mest stemningsfulle innslag. De store, oransje Askepott-gresskarene gir ekte høstpreg, mens lysegrønne Crown Prince passer for deg som liker et mildt og elegant uttrykk.

– «Dette resulterte i godt tilberedte gresskar der egensmaken kommer tydelig fram», forteller prosjektleder Gard Wigdahl Karlsnes i Nofima.

Han anbefaler å bruke gresskarene som pynt først, og deretter nyte dem som mat. Gresskar holder seg lenge, og når dekorasjonene skal byttes ut, kan du bake, koke eller fryse dem i biter for senere bruk. Det reduserer også matsvinn – og gir deilig smak på mørke høstkvelder.

De beste gresskarene til gryter og supper

Nofimas smakstest viser at noen sorter passer bedre til varme gryter og ovnsretter, mens andre er perfekte til puré og pai.

– «Askepott Rouge vif d’etampes, Sweet Mama Hokkaido og Crown Prince smaker søtlig og har en tørrere og fastere tekstur. Det gjør at de passer godt til retter hvor gresskaret skal opprettholde sin struktur – som i gryteretter eller ovnsformer, der det kan erstatte eller supplere kjøtt», forklarer Karlsnes.

Nofimas smaksdommere vurderte både utseende, lukt og smak. Her diskuterer de tre dommerne (f.v) Malin Sommerseth, Ann Kristin Enger og Gry Anette Valstad utseende. Wenche Aale Hægermark Nofima

Askepott har en smak som minner om gulrot og søtpotet, Sweet Mama byr på jordtoner, mens Crown Prince har et hint av frukt og bær i smaken.

Vil du derimot lage supper, puré eller pai, bør du velge de mykere variantene Butternut, Uchiki Kuri Hokkaido, Yellow Marrow eller Halloween-gresskar. De er lettere å mose, gir mer væske – og resulterer i en kremete, sødmefull konsistens.

Butternut har nøtteaktig sødme, Uchiki Kuri beskrives som smøraktig og parfymert, Yellow Marrow har honningpreg, mens Halloween-gresskaret byr på en jordlig sødme.

Norsk gresskar på vei opp

Et stadig mildere klima gjør at flere bønder nå satser på gresskarproduksjon i Norge. På Haneborg gård ved Drøbak har Ole Martin Tomter dyrket gresskar i 15 år – og interessen har eksplodert.

– «I år har vi solgt gresskar for rundt 650 000 kroner, og vi kunne solgt langt mer hvis vi hadde produsert mer,» forteller han.

Ifølge Tomter er det ikke bare nordmenn som lar seg friste: Sweet Mama er spesielt populær blant asiatiske kunder, mens Crown Prince er førstevalget hos mange østeuropeere.

Et smakseventyr i høstfargede nyanser

Forskerne i Nofima håper at mer presise beskrivelser av smak, lukt og tekstur kan hjelpe både produsenter og forbrukere å finne sine favoritter. Med de rette sortene kan gresskar bli et fast innslag i norske kjøkken – året rundt.

Du liker nok disse