De fleste ser på groblad som et plagsomt ugress i plenen. Men visste du at dette vanlige bladet kan brukes til alt fra småskader i hagen til lindring av hoste? Groblad, eller Plantago major som den heter på latin, er rett og slett en av de mest nyttige plantene du kan ha rundt deg.
Har du brent deg på brennesle, fått myggstikk eller små sår etter hagearbeid? Plukk et groblad, gni det lett mellom fingrene og legg det rett på huden. Saften i bladet virker kjølende, kløestillende og fremmer raskere groing av småsår. Ikke rart planten har fått navnet «gro-blad».
Te og urtemedisin på kjøkkenet
Groblad kan også brukes på kjøkkenet. Unge blader kan spises i salater eller kokes som spinat. Tørkede blader kan trekkes til en mild te, som tradisjonelt har vært brukt mot hoste og sår hals. De slimholdige stoffene i planten legger seg som et beskyttende lag i halsen og kan dempe irritasjon ifølge Healthline.
Godt for fordøyelsen
Planten inneholder både fiber og slimstoffer som gjør den snill mot magen. Te eller avkok av groblad kan bidra til å lindre magesmerter, forstoppelse og halsbrann. I folkemedisinen ble den brukt som en slags «rensende» urt for fordøyelsen.

Naturlig hudpleie
Groblad kan også bli en del av hjemmelaget hudpleie. Mange lager salve eller oljeuttrekk med groblad som base. Den brukes mot sprukken hud, solbrenthet eller insektstikk. Du kan enkelt lage din egen ved å legge friske blader i olje i noen uker og deretter sile den.
Lett tilgjengelig og gratis
Det fine med groblad er at du ikke trenger å kjøpe den i dyre helsekostbutikker. Den vokser overalt – i plenen, langs stier og i hagen. Så neste gang du vurderer å luke den bort, tenk deg om. Kanskje bør du heller høste den, tørke noen blader og ha dem liggende klart i urtehyllen.
Viktige tips
- Plukk alltid groblad fra rene steder – unngå veikanten og områder som kan være sprøytet.
- Test på huden først om du er usikker på allergi.
- Bruk unge blader i mat – de eldre kan være seige og bitre.
Groblad er et gratis, grønt apotek rett utenfor døren din. Det kan lindre småplager, berolige magen, styrke huden og brukes i mat. Et ekte «huslig» tips som både er bærekraftig og tradisjonsrikt.