Det er få ting som slår duften av nystekte skolebrød – den klassiske gjærbaksten med vaniljekrem, melis og kokos. Denne oppskriften gir deg ekstra luftige boller og en kremete eggekrem som smelter på tunga. Perfekt til alle anledninger.


INGREDIENSER
Bolledeig:
-
100 g smør
-
ca. 650 g hvetemel
-
1 dl sukker
-
2 ts malt kardemomme
-
4 dl melk
-
25 g fersk gjær
Vaniljekrem:
-
1 vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)
-
4 dl melk
-
6 eggeplommer
-
0,5 dl sukker
-
1 ss maisenna
Topping:
-
300 g melis (tørr), blandet med vann
-
3 dråper romessens (kan sløyfes)
-
100 g kokosmasse
SLIK GJØR DU
-
Start med vaniljekremen:
Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha dem i en kjele med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen tykner, men ikke koker. Avkjøl kremen i kaldt vann. Rør av og til. -
Lag gjærdeigen:
Bland hvetemel, sukker og kardemomme i en bakebolle. Smuldre i fersk gjær. Tilsett kald eller lunken melk. Elt deigen godt i ca. 10 minutter. -
Tilsett smør:
Ha i romtemperert smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til deigen er glatt og elastisk. Dekk til og la heve i ca. 45 minutter, til dobbel størrelse. -
Form bollene:
Del deigen i 12 emner på ca. 80 gram. Trill glatte boller og trykk en liten fordypning i midten av hver. Etterhev i 20 minutter. -
Fyll og stek:
Legg vaniljekrem i gropen på hver bolle. Stek på 220 °C i ca. 10 minutter til bollene er gylne. Avkjøl på rist. -
Dekorer:
Lag melisglasur med vann og romessens. Smør på hver bolle og dypp i kokosmasse. Nyt!