søndag, september 7, 2025

Kvæfjordkake – «Verdens beste»

av Elisabeth

Med myk kakebunn, silkemyk vaniljekrem og sprø marengs er det ingen tvil: Kvæfjordkake har fått tilnavnet «Verdens beste» av en grunn. Dette er Norges uoffisielle nasjonalkake – like perfekt til 17. mai som til bryllup, bursdag eller kaffekos med gode venner. Denne oppskriften er inspirert av matprat.

Foto: Matprat. Fotograf : Mari Svenningsen

Kvæfjordkake – verdens beste

Print
Serveringer: 16 Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 320 Kalorier 20 g Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Vaniljekrem:

  • 6 dl melk

  • 8 eggeplommer

  • 1 dl sukker

  • 2 ss maisenna

  • 1 vaniljestang

  • 5 gelatinplater

Kakebunn:

  • 100 g smør

  • 120 g sukker

  • 4 eggeplommer

  • 3 ss melk

  • 150 g hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 eggehviter

  • 200 g sukker

  • 50 g mandelflak

Fyll:

  • 2 dl kremfløte

SLIK GJØR DU

  • Lag vaniljekremen først:
    Ha melk, eggeplommer, sukker, maisenna og vaniljefrø + stang i en kjele. Klipp opp gelatinplatene og tilsett. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Avkjøl, og pisk opp før bruk for jevn konsistens.

  • Lag kakebunnen:
    Forvarm ovnen til 160 °C. Pisk smør og sukker luftig. Tilsett eggeplommer én etter én. Bland i siktet hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, vekselvis med melk. Fordel røren i en langpanne med bakepapir.

  • Lag marengs:
    Pisk eggehviter til mykt skum, øk hastigheten og tilsett sukker gradvis. Pisk til stive, blanke topper. Fordel over kakerøren og dryss på mandelflak.

  • Stek og avkjøl:
    Stek nederst i ovnen i ca. 30–35 minutter til marengsen er gyllen. Avkjøl på rist.

  • Lag fyllet:
    Pisk kremfløten stiv og vend inn i vaniljekremen. Smak eventuelt til med litt rom.

  • Montering:
    Del kaken i to. Legg én del på serveringsfat, ha på vaniljekremen, og legg andre halvdel oppå. Sett kjølig før servering.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse