5 gode råd for å opprettholde en sunn insektbestand hjemme i hagen

av Dan

Vi har alle et forhold til insekter. Enten vi grøsser over edderkopper, klasker etter mygg, smekker fluer eller lar oss fascinere av sommerfuglenes skjønnhet, så ser vi dem over alt rundt oss.

Stadig færre

Likevel viser nyere undersøkelser at dette mangfoldet til tross, så blir det stadig færre insekter i naturen rundt oss – og mye tyder på det er vår egen skyld!

En tysk undersøkelse som ble offentliggjort i 2017 viser at bestanden av flygende insekter som for eksempel ville bier, sommerfugler og nattsvermere i 63 naturbeskyttede områder fordelt over hele Tyskland var redusert med over 75% i løpet av en 27 års periode.

Nylig ble det også publisert en studie som viser at en halv million insekter kan dø ut de neste årene.

– Den pågående insektutryddelsen er dypt urovekkende, sier biologen Pedro Cardoso ved Naturhistoriska Centralmuseet i Helsingfors til AFP.

Flere grunner

Dette er alvorlig, for ikke bar dør insektene ut, men bestanden av forskjellige fugler som lever av disse dør også – de sulter rett og slett ihjel.

Det er flere årsaker til den dramatiske nedgangen. Mangel på blomstereng og blomstrende ugress er en av dem. Der det tidligere var frodige blomsterenger blir det nå dyrket andre ting, som for eksempel korn, hvilket har stor betydning for insektbestandene. Kantslått kan være en annen årsak, for tidligere fikk grøftene lov å gro igjen med all slags blomster, men nå blir de klippet og holdt nede. Og listen fortsetter.

Det spiller ingen rolle om insektet er stort eller lite, de spiller alle en viktig rolle i det skjøre økosystemet de er en del av, og konsekvensen av at disse forsvinner kan være uoverskuelige. For ikke bare bidrar insektene som mat til fugler og andre dyrearter, de er ekstremt viktige når det gjelder befruktning av planter. Planter vi mennesker trenger for å overleve – og som vi ikke selv kan sørge for.

Satt litt på spissen så finnes det selvfølgelig insekter vi kan anta vi kan klare oss uten, men vi vet ikke med sikkerhet hvilke funksjoner de har i naturen – og den risikoen bør vi ikke ta.

Alle kan bidra!

Derfor kan vi alle bidra, om enn ikke litt, til å opprettholde en sunn og mangfoldig insektbestand hjemme i vårt egen nærmiljø. Her er fem tips til hvordan du kan tilrettelegge hagen din til beste for insektene.

1. Fortell andre om det

Et par av tipsene vil være ganske synlige, så fortell gjerne naboene om hva du har tenkt deg å gjøre, og hvorfor. Og hvem vet, kanskje de også lar seg inspirer?

2. Start i det små

Noe så enkelt som å la vær å slå hele eller deler av gressplenen vil utgjøre en stor betydning for de insektene som lever der. En annen ting er å vente med å klippe hekken til den er ferdig avblomstret. Plant busker og trær du vet insektene liker.

3. Bruk norske planter

Insekter tilpasset det norske klimaet trenger norske planter å livnære seg fra. Riktignok er insekter tilpasningsdyktige og lærer å overleve på utenlandske planter, men norske planter er i mange tilfeller best. Mye av det vi i dag regner som ugress er faktisk livsviktige næringskilder til en lang rekke insekter, og i noen land har man begynt å selge ugress som prydplanter, nettopp med tanke på dette.

4. Sørg for vann

Har du en del av hagen du ikke bruker så ofte kan det være et fint sted å lage et lite hagebasseng. Det behøver ikke være spesielt stort, en liten balje er nok, men vil likevel være et ettertraktet sted for insekter som trenger vann og andre smådyr som lever i hagen. Er det en anelse større, kan du få frosk og padder også, pluss det vil være et yndet badested for småfugl. Har man pinnsvin bør man grave ned baljen legge noen steiner i bunnen slik at det kan komme opp igjen hvis det skulle være uheldig og falle uti når det kommer for å slukke tørsten. En vannplante eller to hjelper til med å holde vannkvaliteten fin.

5. Dødt ved og stein

Biller er et viktig element i næringskjeden for smådyr og fugler, og det er svært enkelt å tilrettelegge den liten bit av hagen på en slik måte at de vil trives der. Noen store vedkabber stablet i en haug eller et steinbed vil være et fortreffelig sted for biller å bo og leve. Hiv gjerne på litt døde løvblader og slik med jevne mellomrom, og det vil yre med biller.

Har du noen gode råd til hvordan vi kan tilrettelegge for insekter i hagen så hører vi gjerne om det. Husk å dele artikkelen så andre også kan være med å tilrettelegge for insekter i hagen sin.

Du liker nok disse