Etterhvert som flere nordmenn også tar ferie, kan kombinasjonen av «feriehjerne» og høye temperaturer gi utilsiktede konsekvenser i form av at det kastes mer mat.
Matredder-appen Too Good To Go deler sine beste og enkleste tips for å ta ekstra vare på maten når det blir ekstra varmt:
1. Stol på sansene dine
Bruk sansene dine til å vurdere om maten er trygg å spise selv om best-før-datoen har passert.
Bruk sunn fornuft og ikke glem at noen matvarer er spesielt følsomme for bakterier når det er varmt, som kjøttdeig, meieriprodukter og fersk fisk og bør derfor håndteres med ekstra forsiktighet.
Relatert: Stopp matsvinn med restemat: Tomat som holder på å bli dårlig? Potet til overs fra middagen i går?
2. Riktig oppbevaring i kjøleskapet
Først av alt, sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt. Kjølevarer skal oppbevares kaldt, med en optimal kjøleskaptemperatur på mellom 2-4ºC.
Ikke plasser sensitive varer i kjøleskapsdøren: der er det nemlig varmest, og det egner seg bedre til mat med høyt saltinnhold eller konserveringsmidler. Frukt og grønnsaker oppbevares best tørt, gjerne i separate grønnsaksposer.
3. Planlegg innkjøp
I begynnelsen av ferien er det lett å fylle kjøleskap og matbod til det fulle for å slippe å tenke på handlingen.
Men: husk å ikke kjøpe mer mat enn du har tid til å spise! Frukt, grønnsaker og brød kan hardne og bli dårligere fortere når det er røtmåned, så kjøp hjem litt om gangen – så slipper du å kaste mat hvis uken byr på spontane utflukter eller turer.
Relatert: 4 av 5 kaster mat – dette er hovedårsakene til matsvinn
4. Velg mat med korte datoer
I siste liten med handlingen før en tur til hytta eller et feriested? Da kan du med fordel kjøpe matvarer som nærmer seg best før-datoen fordi de skal spises innen kort tid.
Ved å bruke appen Too Good To Go kan du lagre blant annet frukt- og grønnsaksposer, meieriposer og brød- og kaffeposer fra et sted nær deg. Når avfallet reduseres, reduseres også den negative miljøbelastningen fordi det ikke produseres varer som aldri blir spist.
Relatert: Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?
5. Pakk smart for en dag i solen
Hvis du skal på en utflukt: husk at mange matvarer trives best i kulda. På den måten holder det seg ferskt hele dagen, og kan også tas med hjem dersom det ikke blir spist med en gang.
Pakk mat og frukt i en kjølebag med kjølere – og har du ikke det, kan du veksle vannmelonskivene med frosne bær eller frosne grønnsaker i salaten for å holde den kald lenger.
Ingenting å pakke i piknikkurven? Husk at du dagens eller gårsdagens middag kan bli perfekt niste på stranda eller i parken!
Relatert: Disse matvarene kan fryses – og så lenge kan du fryse de ulike matvarene
6. Tenk på hygiene
Vask alltid hendene grundig før du håndterer mat eller bruk hånddesinfeksjon hvis du er på et sted hvor rennende vann ikke er tilgjengelig.
Vask også skjærebrett og andre redskaper grundig og bruk forskjellige skjærebrett til henholdsvis kjøtt og grønnsaker for å unngå krysskontaminering. Dette er ekstra viktig når det er varmt.