Vilt god tapas med reinsdyrkjøtt

av Helene

Reinsdyrkjøtt er noe av det mest eksklusive norsk natur har å by på. Med høstsesongens ferske reinsdyrkjøtt kan du imponere gjestene, eller varte opp kjæresten med vilt god tapas.

– Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid som er prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat, inspirasjonskanalen til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Selv om reinsdyrkjøtt må sies å være urnorsk, er det likevel eksotisk fordi dyra og reingjeterne lever slik de har gjort siden tidenes morgen.

Relatert: Rødbeter i mange fasonger – som snacks, lunsj og middag

Flere lever med en nomadisk livsstil, der de flytter med reinflokken etter vær og vind, gjennom de åtte samiske årstidene.

Dette er de åtte samiske årstidene:

  • Giđđageassi/vårsommer, med kalvingstiden: I mai-juni trekker simlene ned til sine faste kalveområder, hvor de føder en kalv hver. Reinen spiser lav, bladknopper og friske gresspirer.
  • Geassi/sommer, med sommerbeite langs kysten: I juni-august er reinen på sommerbeite i lavlandet og langs kysten.  Her spiser de godt, og kalvene vokser fort for å bli store nok for å overleve vinteren. Plagsomme insekter gjør at dyrene trekker ned til kysten hvor det er kaldere.
  • Čakcageassi/høstsommer, med merking av kalver og slakt av okser: I august-september er det tid for å øremerke de nye kalvene. Reineierne henger nummerskilt på kalvene, og bruker kikkert for å se hvilken simle de følger. Reinen beveger seg mye mellom gode beiteområder og feter seg opp på urter, planter og helst sopp. Okser slaktes før brunsten.

Relatert: Svensk klassiker: Västerbottenspai

  • Čakca/høst, med parringstid: I oktober-november vandrer reinen til det gode høstbeitet, hvor reinen også har parringstid.
  • Čakcadálvi/høstvinter, med slakt av kalv: I november-desember samler reineierne dyrene for slakt, merking og flytting til vinterbeitet. Dyrene beiter nå på myrer, i kratt og i tett skog der det fortsatt er rikelig med urter, lav og siste rest av sopp.
  • Dálvi/vinter, med vinterbeite: I desember til februar er dyrene på vinterbeite på vidda. Reinene må grave beitegroper for å komme ned til laven under snøen.
  • Giđđadálvi/vårvinter, fortsatt vinterbeite: I februar/mars er dyrene fortsatt på vinterbeite. Nå sjekker reineierne snø- og beiteforhold hele tiden for å se hvor dyrene får best beiteforhold.
  • Giđđa/vår, og tid for at reinen trekker ned mot kalveområdene: I april-mai begynner snøen å smelte, og reinen må beite på barflekker og steinlav som stikker opp fra snø fordi is gjør det vanskelig å grave ned til lav. På slutten av perioden trekker reinen nedover til kalveområdene.

Kilde: Meny

Relatert: Nordisk lakse-sashimi

– Det er som om man kan smake naturen som er så viktig for både flokken og gjeterfamilien. Vind, sol, regn og jord og beitet gir en naturlig og kraftig smak på kjøttet. Leken tapas gir mange muligheter for å komplimentere denne flotte råvaren, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Bruschetta med kremost og reinsdyrskav

Foto: Sara Johannessen/Matprat.no/ Opplysningskontoret for egg og kjøtt

(4 porsjoner)

Ingredienser

100 g reinsdyrskav

0,6 ss smør til steking

0,2 ts malt kanel

0,1 ts malt kardemomme

0,2 ts salt

4 skiver baguette

0,4 ss olje til steking

0,2 beger kremost med urter , gjerne timian og rødløk

2 ts rørt tyttebær

Relatert: Boeuf Bourguignon – sosekjøtt på fransk

  1. Skjær baguette i skiver. Stek skivene gylne i litt olje i en stekepanne. Legg stekte skiver baguette over på et ark tørkepapir slik at fettet renner av.
  2. Stek halvtint reinsdyrskav raskt i en varm stekepanne med litt smør. Ha over kanel og kardemomme, smak til med salt.
  3. Smør baguetteskiver med kremost. Ha på reinsdyrskav og rørte tyttebær.

(Kilde: Matprat.no)

Spekemat av rein

Lag et charcuterie med spekemat av reinsdyr med oster, multesalsa og tyttebærrømme. (4 porsjoner)

Relatert: Lun aubergingrateng

Ingredienser:

2 ss finhakkede friske urter

200 g små potet

400 g assortert utvalg av speket eller tørket reinsdyrkjøtt

300 g assortert utvalg av brød

400 g assortert utvalg av vellagret ost

200 g assortert frisk og tørket frukt

100 g assorterte bær som tyttebær og multer

100 g assortert sopp

Foto: Sara Johannessen/Matprat.no/ Opplysningskontoret for egg og kjøtt
  1. Kok små poteter i en kjele med lettsaltet vann til de er møre. Hell av kokevannet og ha på litt god olivenolje og finhakkede urter. Krydre med salt og pepper.
  2. Skjær de ulike spekemat-produktene i skiver og legg over på et stort serveringsbrett eller en fjøl. Skjær de gjerne på ulike måter slik at det blir variasjon på brettet.
  3. Kutt ost og frukt i ulike i biter og legg dem på brettet. Variér gjerne størrelse og fasong på bitene. 
  4. Sett fram små skåler med forskjellig tilbehør som for eksempel stekt sopp, tyttebærrømme, multechutneyplommechutney eller multesalsa.
  5. Legg på skiver av godt brød, kjeks, flatbrød og lomper. 
  6. Pynt med bær, nøtter, grønnsaker og friske urter. 

(Kilde: Matprat.no)

TIPS: Du trenger ikke kjøpe ingefær – Slik dyrker du det enkelt hjemme

Tilbehør: Tyttebærrømme

Visp 1 boks rømme til den blir tykk, vend inn 4 ss tyttebærsyltetøy og smak til med 0,5 ts salt og 0,25 ts pepper.

Tilbehør: Multechutney

Finhakk 1 sjalottløk og ha i en kjele med 250 g multer 100 g sukker 0,5 dl eplecidereddik, 0,5 hel kanel, 1 stjerneanis og 2 hele nelliker.

La det småkoke i 15-20 minutter, til blandingen har tyknet. 

Tilbehør: Plommechutney

Fjern stein og del 1 kilo plommer i biter. Ha i en kjele med 1,5 dl hvitvinseddik, 1/2 finhakket rødløk, 1 ss frisk ingefær, 0,5 ts salt, 300 g brunsukker, 1 hel kanel, 1 hel stjerneanis og litt kajennepepper (kajennepepper kan sløyfes).

La chutneyen koke på middels varme i 45-60 minutter til den har tyknet.

Tilbehør: Multesalsa

Fres 1 finhakket sjalottløk og 1/2 finhakket jalapeño i en liten kjele med olje. Ha i 250 g (tinte) multer, 0,5 ss revet ingefær, 3 ss sukker og 3 ss eplecidereddik. Kok opp og la småkoke til den tykner. Smak til med litt salt og nykvernet pepper. 

Du liker nok disse