I hele Norden er sild et kjent og kjært innslag både på frokostbord, koldtbord og julelunsjer. Det er enkelt å lage tradisjonsrettene selv – og lager du litt mer enn du trenger selv så er det en flott vertinnegave å gi bort.
Sursild, kryddersild, rømmesild, sennepssild og tomatsild er kanskje de aller vanligste. Men det finnes også varianter med pepperrot, karri og ingefær for å nevne noen.
Ikke bare smaker sildetradisjonen godt, men sild er også kjernesunn mat med en rekke helsefremmende næringsstoffer.
Silda er blant annet rik på det sunne omega 3-fettet som blant annet viktig for å danne visse hormonlignende stoffer og de er viktige for normal utvikling og bevaring av syns-, hjerne og leddfunksjoner.
Les også: Sju baketips for sju slag
Sursild
Denne oppskriften på sursild er fra nettsiden til Norges sjømatråd, God Fisk.
5 saltsildfilet
1 rødløk
2 vårløk
2 dm frisk ingefør
Først tilbereder du sildefiletene. Smak på dem – om de er for salte kan du legge dem i vann et par timer. Skjær silden i ca. 2 cm brede strimler på tvers. Rens og skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver.
4 dl vann
3,5 dl sukker
2 dl eplesidereddik
1 ss hel sort pepper
1 ss hel allehånde
1 ss malt nellik
1 ss sennepsfrø
2 laubærblad
For å blande laken koker du opp vann og sukker, og lar det avkjøles. Tilsett eplecidereddik, pepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad.
Legg deretter sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.
La silda trekke et døgn før den spises. Skal oppbevares i kjøleskapet, og er holdbar i rundt to uker.
Les også: Vilt god tapas med reinsdyrkjøtt
Les også: Rødbeter i mange fasonger – som snacks, lunsj og middag
Mildere sennepssild
Oppskriften vi prøvde er fra Tine, og den har lettrømme så det går sikkert fint. Men vi må innrømme at vi ikke sparte på kaloribudsjettet her og gikk for «the real thing». Mange oppskrifter bruker majones i stedet for rømme, men vi likte det litt mildere og friske preget rømmen ga til denne klassikeren.
3 fileter av kryddersild
1,5 ss god sennep
0,5 ss sukker
0,25 ts salt
1,5 ss finhakket dill
en liten klype hvitt pepper
3 dl rømme (lettrømme går fint)
Rør sammen sennep, sukker, salt og pepper. Ha i dill. Rør inn rømmen slik at det blir en fin saus.
Skyll sildefiletene og tørk dem. Smak på dem – om de er for salte kan du legge dem i vann et par timer. Skjær silden i passe stykker og ha bitene i sennepssausen.
Ha på et glass. La den stå i minst et døgn før du serverer. Oppbevares kjølig.
Les også: Svensk klassiker: Västerbottenspai
Les også: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren
Kryddersild
Vi falt for Meny sin enkle og raske kryddersild-oppskridt som passer utmerket på rugbrød.
4 stk kryddersildfileter
4 dl vann
3 dl sukker
2 dl eddik
1 stk rødløk , i skiver
1 ss hel sort pepper
1 ss rosépepper
1 ss syltet grønn pepper
1 ss sennepsfrø
Skjær sildefiletene i fingertykke skiver. Bland vann, sukker og eddik i en kjele. Kok til sukkeret er løst opp. Ta av platen og ha i krydderet.
Legg løk og sild lagvis i et klass og hell over krydderlaken. Når det er avkjølt oppbevares silda i kjøleskapet. Etter et døgn er den spiseklar.