Spising i sengen kan tiltrekke ubudne gjester. Majorstu-billen er en de krypene som sprer seg raskest rundt i landet.
Brun pelsbille kalles av mange «Majorstu-billen», da den i mange år kun fantes på Majorstuen i Oslo og tilstøtende områder. Denne støv- og skinnspiseren er ytterst vanlig i Oslo og på spredning til tettbygde strøk over resten av landet. Dette skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsteder.
Og pleier du å spise i sengen bør du revurdere denne vanen – med mindre du har lyst til å dele senga med en koloni Majorstu-biller. Majorstu-billen er nemlig glad i matsmuler.
– Problemet med brun pelsbille er at den er vanskelig å få fjernet, sier Stein Norstein i skadedyrfirmaet Anticimex til klikk.no. Han forteller videre at arten har beveget seg lenger og lenger nordover.
Og har den først kommet i hus bør man være bekymret. I tillegg til at billen neppe er det vakreste husdyret du kan se for deg, har en forkjærlighet for tekstiler og kan lage hull i klærne dine. Navnet pelsbille kommer ikke av at billen har pels – men fordi den gnager på ull, silke og pels. Dermed kan den altså gjøre stor skade på de dyreste plaggene du har i skapet.
– Vi har i dag brun pelsbille stort sett i hele landet. Anticimex har funnet dem i Tromsø, og Folkehelsa har dem sikkert lengre nord, sier Norstein.
Ifølge Norstein er det ikke andre tegn å avsløre Majorstu-billen på enn at man oppdager den der den kravler langs lister og vegger.
Den som vil bli kvitt Majorstu-billen bør ifølge Rukke unngå å bruke kjemiske midler.
– Det er noe vi fraråder folk å bruke, fordi vi er opptatt av å minimere bruken av slike midler i boliger. Vi anbefaler heller å sørge for jevnlig rengjøring, og helst med støvsuger fordi det ikke tilfører fuktighet som billen liker.
Infiserte skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. Larvene dør når de eksponeres for minst -14,4 °C i 24 timer. Alle stadier dør ved frysebokstemperatur ved -18 °C etter et døgn eller ved å ligge ute om vinteren over tid.