søndag, mai 22, 2022

Nytt bad i 2022? Her er ekspertenes råd

Populært

Er det i 2022 du skal skape drømmebadet? Da kan det være lurt å ta noen av disse rådene i betraktning…

– Oppussing av bad er ikke noe du skal forte deg med fordi rørleggeren kan komme om en uke. Ikke noe er mer irriterende enn å oppdage de smarte løsningene etter at du er ferdig med å pusse opp, sier Vera Bazzanella hos Norfloor.

Tid gir resultater

Hennes anbefaling er at om du skal pusse opp badet til sommeren, bør du bruke vinteren til å planlegge.

HELHET: Velg farger, form og materialer som sammen skaper den helheten du ønsker. Her fungerer tekstil, treverk, matte overflater og runde former som myke og lunende kontraster til fliser på vegger og gulv. (Foto: Norfloor)

– Begynn med å drømme. Tenk løsninger, ikke bare hvilken flis du skal ha. Lag idémapper, oppsøk leverandør og se på muligheter. Bruk tid, da blir badet så mye finere enn om du begynner rett før håndverkerne kommer. Når håndverkeren har startet, har du ikke tid til å finne de gode løsningene, sier hun.

Husk nok strøm

Interiørarkitekt Åse Imset er også opptatt av at kvadratmeterne nyttes best mulig.

– Så lenge vegger og gulv ikke er bygget ferdig, er det mulig å gjøre tilpasninger og justeringer som løser behovene både på kort og lang sikt, sier hun. 

TRENGER STRØM: Tenk så praktisk med ledelys til toalettet om natten. Eller hva med et dusjtoalett? Med nok el-punkter på badet er det mulig. (Foto: Geberit)

Hun minner også om at det er viktig å få installert nok strømpunkter på badet. 

– Sørg blant annet for el-uttak i nærheten av toalettet. Dette for å kunne montere toalett med dusj- og føn funksjon. Om det ikke er aktuelt å installere et slikt nå, kan det bli aktuelt på et senere tidspunkt og da er alt klart, sier hun.

Valg av kraner og dusj

– Før du velger VVS-utstyret som skal inn på badet, lønner det seg å søke råd hos en rørlegger som jobber aktivt med bad, tipser Elin Ahlkvist fra rørleggerkjeden Rørkjøp.

KUNST: Ta deg tid og sjekk ut hva som finnes av armaturer. Den «riktige» servantkranen kan bli som et lite kunstverk å glede seg over mens man vasker hendene. (Foto: Rørkjøp)

Hun forteller at det finnes mange forskjellige løsninger som både kan forenkle hverdagen og gi økt velvære, og nevner blant annet toalett som er designet spesielt for å forenkle rengjøringen, dusjer med flere typer stråler og funksjoner, servantkraner som gjør det å vaske hendene til en egen kunst. Det finnes dusjvegger som kan svinges 360 grader eller som enkelt kan foldes sammen for å spare plass.

Valg av fliser

Fliser finnes flere typer, i utallige farger, størrelser og formater, blanke og matte. Du kan få fliser som ligner betong, mikrosement, sandstein, marmor eller tre. Flisene blir større og større, og fås helt opp til 1,20 m x 2,40 m. Før du går for de største lønner det seg å rådføre seg med fagfolk.

FLISER: Fliser på badet er alt annet enn kjølig, sterilt og blankt. Uansett hvilken atmosfære du ønsker så finnes det fliser som passer. (Foto: Norfloor)

– Det trenger ikke være helt lik farge på speil og armatur, men samme tone fint, sier Vera Bazzanella hos Norfloor.

Få badet til å virke større

Dersom badet er lite kan du få det til å virke større med speil, fargevalg, belysning og størrelse på fliser eller slette vegger.

PLANLEGG BADET: Gjør planleggingen til en hyggelig prosess. Drøm og let etter små og store ideer og løsninger du liker. Lag en idémappe og bruk god tid! (Foto: Norfloor)

– Vegger uten ruter og mønster ser større ut. Blanke flater får også rommet til å virke større, tipser interiørarkitekt Åse Imset.

1,196FansLik
279FølgereFølg

Neste artikkel