Daglig leders interesse for den lokale vikingehistorien har resultert i en serie drikker, oljer, salt og sauser der man kan sette norrøne smaker på bordet.
Familiebedriften Engebretsen AS holder til på Minnesund, seks min nord for Oslo. Det startet for 40 år siden – som en nisjebedrift – og i dag er de størst i Norge på kryddersmør. Men i selskapets norrøne serie har de sett på hva vikingene spiste og laget en rekke anvendelige norrøne smaker.
– Jeg har lest mye om vikinger og vi har jo mye vikingehistorie rundt Eidsvoll. Minnesund har vært et trafikknutepunkt helt siden vikingetiden. Mjøsa og all trafikken oppover hit synes jeg alltid har vært spennende og dermed kom tanken om en serie der vi har norske eller nordiske urter og råvarer, basert på det vikingene brukte, sier daglig leder Anita Gundeid i Engebretsen til Huslig.
Under Anitas ledelse har Engebretsen bygget en hel smaksserie rundt de lokale vikingetradisjonene som omgir produksjonslokalene på Minnesund.
Etikettene prydes av et vikingeskip som kommer seilende på Mjøsa.
– Jeg begynte å lese meg opp på hva vikingene egentlig spiste. Nå dro jo de rundt hele verden, så de spiste jo forskjellig, sier hun til Huslig.
Hun forteller at det startet med salatoljen. Den kom i 2019. Men på grunn av pandemien er det først den senere tid de har fått løftet frem denne serien, som er i ferd med å bli et populært innslag i gave- og interiørbutikker og på hagesentre rundt i landet.
Salatdråpene er basert på hvitløk – som var noe vikingene spiste mye av. Det vil si, de brukte gjerne ramsløk som er en mildere variant, men ganske lik i smak og utseende. I dag forbinder nok mange hvitløk med kjøkken fra litt fjernere himmelstrøk, som det syd-europeiske, det asiatiske eller det nord-afrikanske. Men det ble dyrket hvitløk i Norge alt fra middelalderen, og har i likhet med «fetteren» ramsløk vært en populær ingrediens i våre eldre oppskrifter.
– Og så kom epledrikken med eplene. Vi har et vers på hvert produkt som sier litt om vikingetida. Eplene spiste de for å holde seg unge, og det var guden Idun som passet på eplene for gudene, forteller Anita.
Dette er en av de to drikkene i serien. De blandes ut med 2/3 Farris – eller prosecco.
Produktserien utvikles i samarbeid mellom Anita og produktutvikler. Når hun sier hva hun vil ha, setter Engebretsens egen produktutvikler i gang med jobben.
– Så jeg kan si at jeg har lyst på en grillsaus med brennesler, og resultatet ble Neslesagaen vår, forteller hun.
– Der er historien at når det var lyn og torden, kastet vikingene brennesler på bålet for å ikke bli tatt av lynet, legger hun til.
Av etiketten på honning- og sennepssausen, som kan brukes både varm og kald til fisk såvel som kjøtt, kan man lese at «Når gudene holdt ting, samlet de seg ved asketreet Yggdrasil. Fra bladene på dette treet drypper det honning. «Hunangfall/honningdugg» sa vikingene».