Svenske semlor: Eksklusive fastelavnsboller for søtmomsen

Fastelavnsboller er en lang tradisjon, og de senere årene har svenske fastelavnsboller blitt svært populære innslag i hyllene hos norske bakerier rundt denne merkedagen. Det er ikke så rart – de er farlig gode. Her får du oppskriften!

Søndag 19. februar er det fastelavn. Da serverer vi boller med krem og pynter med fjærprydede bjørkeris. Men ved du hvorfor vi feirer?

Fastelavn er en gammel kristen høytid. På Kirkens nettsider kan vi lese at selve ordet kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», og brukes om de tre dagene før fastetiden.

Fastetiden er en påminnelse om Jesu 40 dager i ørkenen, hvor han tre ganger blir fristet av djevelen. I likhet med Jesu fristelser varer også vår fastetid i 40 dager – fra askeonsdag til og med påskeaften.

Men søndagene var tradisjonelt ikke fastedager, og de regnes derfor ikke med. Derfor vil fastelavn alltid falle på søndagen 49 dager før 1. påskedag. Fasten startet tradisjonelt på askeonsdag, som er første onsdag etter fastelavn.

Dagen etter fastelavn kalles blåmandag, og tirsdagen mellom blåmandag og askeonsdag kalles fetetirsdag – dagen da man spiste seg god og mett før den lange fasten.

Svenskenes boller til feitetirsdag kalles semlor. Forskjellen på semlor og norske fastelavnsboller er at svenske semlor er fylt med en marsipanlignende mandelmasse.

Oppskrift på klassiske semlor

Deig trinn 1
2 dl melk
25 g gjær
4 dl hvetemel

Deig, trinn 2
180 g hvetemel
1 egg
1/2 ts salt
1 ss malt mardemomme
1 dl sukker
100 g romtemperert smør
1 vispet egg til pensling

Mandelmasse

Mandelmasse er typisk svensk. Dersom du ikke får tak i det på butikken er det ikke så vanskelig å lage, regn ca 20 minutter for å lage mandelmassen. Til 100 gram trenger du:

75 g mandel
3 dl melis
1,5 ss vann.

Kok mandlene i noen minutter til skallet begynner å løsne. Hell av og skyll i kaldt vann.
Skrell mandlene og tørk dem i et rent håndkle.
Bruk en foodprocessor til å blande mandler og melis til malt masse som ligner litt på mel.
Tilsett vann og bland mandelmassen til en jevn konsistens.

Fyll
1/2 dl melk
75 g mandelmasse
1/2 dl

Varm opp melken til maks 37 grader. Smuldre gjæren i en bolle. Hell over melken og rør til gjæren løser seg opp. Tilsett 240 g av hvetemelet (4 dl). Bland og la det hvile i ca 15 minutter.

Tilsett 180 g hvetemel (3 dl), egg, salt, malt kardemomme og sukker. Arbeid smøret i omganger inn i deigen. La deigen eltes i 7-10 minutter i en kjøkkenmaskin til en jevn deig. La gjære i ca 30 minutter under et kjøkkenhåndkle.

Del deigen i 12 biter og form til glatte boller. La heve på en stekeplate med bakepapir i 1-2 timer.

Sett ovnen på 210°. Pensle bollene med vispet egg og stek midt i ovnen i 8-10 minutter. La avkjøles.

Skjær et lokk av hver bolle. Ta ut litt av innmaten fra bollene og bland med melk, revet mandelmasse og mandler. Fyll bollene med blandingen.

Pisk fløte og legg en klatt krem på hver bolle. Sett lokkene oppå og pudre bollene med melis.

Oppskriften på semlor er fra Arla