Kakedagen 8. april kommer som en herlig start på påsken. Kos deg med kake og appelsiner til helgen, nå er det ikke lenge igjen til påske.
– En påskepavlova med appelsincurd er verdt å prøve nå. En enkel påskevariant av den berømte pavlovaen med appelsiner i røren, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Hennes tips er å pynt med appelsinfileter, jordbær i biter, blåbær og noen små mandelegg.
– Så har du en herlig kake i skikkelig påskestil, smiler Gulbrandsen.
Du kan også lage mini pavlovas med deilig appelsincurd og bær til pynt, så kan både små og store kose seg med smakfulle påskedekorasjoner som kan spises.
Oppskriften er fra Frukt.no
Ingredienser kake
6 eggehvite
3 dl sukker
1 ts maisstivelse (maizena)
1 ts vaniljesukker
2 ts eddik, 7 %
2 ts revet skall av appelsiner
Ingredienser Appelsincurd
revet skall av 1 appelsin
saften av 3 appelsiner (ca 2 dl)
saften av ½ lime
2 dl sukker
3 eggeplomme
125 g kaldt smør
Slik lager du kaken
Forvarm ovnen til 250°C.
Pisk eggehvitene, eddik og halvparten av sukkeret nesten stivt. Det er viktig at bollen er helt tørr og at du ikke får noe plomme sammen med hviten. Da blir ikke marengsen stiv.
Tilsett resten av sukkeret og vaniljesukker, maisstivelse og revet appelsinskall litt etter litt.
Marengsmassen skal være så stiv at du kan lage et mønster som ikke flyter utover.
Tegn en sirkel på 25-30 cm i diameter på et bakepapir og legg det på et stekebrett. Fyll sirkelen med marengsmassen eller lag porsjonsformer. Du kan avpasse størrelsen på sirkelen etter fatet du skal bruke.
Senk temperaturen til 100°C og stek marengsbunnen i ca. 1 time på nederste rille. Porsjonsformer trenger ikke mer enn 45 minutter. Deretter kan du la platen bli stående i ovnen med ovnsdøren på gløtt til den er avkjølt.
Den er nå sprø utenpå og myk inni. Den er litt skjør så vær forsiktig.
Oppbevar den tørt til den skal serveres.
Ha marengsen over på et fat og bre appelsincurd på. Skjær ut appelsinfileter og ha de på marengsen sammen med jordbær i biter, blåbær og gjerne noen små mandelegg som her.
Slik lager du appelsincurd
Vask og tørk appelsinene.
Riv skallet fra 1 appelsin.
Press saften ut av appelsinene og den halve limen.
Ha saft og skall i en liten kjele eller stålbolle over vannbad. Bruk f.eks. en større kjele med kokende vann som vannbad.
Bland inn sukker og eggeplommer og rør om under oppvarming til sukkeret har løst seg opp. Massen skal tykne og bli kremete.
Skjær smøret i terninger og bland det inn i massen – litt etter litt. Fortsett å røre over middels varme til kremen tykner. Pass på at kremen ikke koker. Da kan det blir «eggerøre». Derfor vannbad. Beregn litt tid på at kremen skal tykne.
Sett kremen til avkjøling når den har fått en tykk og smidig konsistens. Den vil også tykne etter at den er avkjølt.
Ha kremen over i glass med tett lokk. Oppbevares kjølig.
Kremen er holdbar i kjøleskap i et par uker.