Hva er 10 på topp på norske bord på julaften? Hva skiller vestlendingene fra østlendingene? Og hvem bestemmer egentlig julemenyen?
Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften.
Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten
– Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
I samarbeid med YouGov har de foretatt en undersøkelse av nordmenns julematvaner.
Les også: Få julekakene til å holde lenger med rett oppbevaring
Dette er de mest populære rettene på julaften:
- Svineribbe: 44 %
- Pinnekjøtt: 35 %
- Kalkun: 7 %
- Skinkestek: 5 %
- Risgrøt: 4 %
- Torsk: 4 %
- Vegetarmat: 4 %
- Annen middag: 4 %
- Pizza: 4 %
- Lutefisk: 3 %
Øst mot vest
Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:
– Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
Les også: Slik steller du juleplantene
I Oslo spiser nesten 1 av 4 ribbe på julekvelden, mens nær 3 av 4 spiser pinnekjøtt.
Hele 7 av 10 vestlengdinger har pinnekjøtt, mens kun 2 av 10 spiser svineribbe.
Les også: Ekstra saftige lussekatter med japansk tangzhong-metode
og det er tradisjonen som veier tyngst: Hele 36 prosent opplyser at det er nettopp tradisjon fra tidligere år som bestemmer. 27 prosent har bestemt selv ut fra hva de liker best, og 21 prosent opplyser at julematen er en tradisjon man har startet selv.
Svigermor har ikke så mye hun skulle sagt
– Tradisjoner er viktige for oss når vi skal samles til julefeiring, og for mange er familietradisjoner viktige for å skape den riktige julestemningen, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Les også: Sju baketips for sju slag
Hun legger til at med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula.
– Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det ser ut til at andre faktorer veier tyngre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Nord-Norge serverer selvplukkede multer
Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere – riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Men hva du spiser til dessert, avhenger av hvor i landet du bor.
Les også: Gled bestemor og bestefar med en kakeboks pyntet med barnebarna
Multekremen er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge, der mange har plukket multene til juledesserten selv, mens riskremen er aller mest populær blant sørlendingene
- Riskrem
- Multekrem
- Karamellpudding
- Is
- Fruktsalat