Begge har master i fornybar energi – slik valgte de energikilde til eget hus

av Helene

Ciaran Kråkenes og kona er over gjennomsnittet opptatt av energieffektivisering. Da de bygget ny bolig, var det viktig for dem å finne oppvarmingsløsninger som er energisparende både for tappevann og bolig.

– Både jeg og min kone er har en Master i fornybar energi (elkraft), og er opptatt av at vi har fremtidsrettede oppvarmingsløsninger for vår nye bolig, forteller Ciaran Kråkenes.

I den vakre Påskedagsheia på Nedenes i Arendal vokser det frem et nytt boligområde. Påskedagsheia er et sentralt område som likevel ligger naturskjønt til, med nærhet til et flott turområde, perfekt for et aktivt fritidsliv.

Energieffektivitet i fokus

Da familien Kråkenes bestemte seg for å kjøpe en nybygget bolig her, var de opptatt av energieffektivitet. Både Ciaran Kråkenes og kona har mastergrad i fornybar energi (elkraft).

De har installert solcellepaneler på taket. Det gjør at de virkelig får utnyttet at de bor i et av de områdene i Norge med flest soltimer. Ved hjelp av panelene produserer de egen strøm, og selger også overskuddstrøm tilbake til kraftleverandøren.

De ønsket seg i utgangspunktet en bolig med vannbåren varme, men da de bestemte seg for boligen, var sålen til huset allerede støpt. Å etablere vannrør i ettertid ble rett og slett for kostbart. Dermed startet de søket etter den mest energieffektive oppvarmingsløsningen som kunne monteres i løpet av byggeprosessen.

Ekteparet kom over Hitachi smartbereder + Multi. Etter en god prat med markedskoordinator hos importøren, ble de satt i kontakt med Preben Stenseth i Stoa Elektronikk, som er den lokale Klimaeksperten i dette området.

Preben Stenseth i Stoa Elektronikk

Sammen med Preben gikk de gjennom plantegningene for huset og dimensjonerte et Hitachi smartbereder og multi anlegg som ville fylle behovet for oppvarming av både tappevann og bolig.

Komplett løsning for oppvarming av tappevann- og romoppvarming

Familien Kråkenes er fire personer i husstanden, og landet på at det vil være et relativt stort varmtvannsbehov. Dermed gikk de for en 270 l smartbereder.

Boligen har to etasjer, , og familien valgte to varmepumper i boligen: En i kontoret i 1. etaske som er åpent mot gangen nede, og en i stuen i 2.etasje. De valgte den største utedelen i Hitachi multi systemet, som er på 9,5 kW og 2 Hitachi Prime 35 innedeler.

Hitachi Prime veggmodeller i stue og kontor

Nå foreligger det ikke noen historiske tall for energikostnader, siden huset stod ferdig på nyåret 2023. Likevel er han svært fornøyd med det lave strømforbruket han har i forhold til boligens areal og tappevannsforbruk.

Varmer tappevann når strømprisen erfaringsmessig er lavest

Kråkenes forteller at de har stilt inn varmtvannsberederen til å produsere tappevann noen timer på natten. Da er strømprisen erfaringsmessig på det laveste.

De har også satt opp at det også skal produseres varmt tappevann i noen timer mellom 11-13. Da vet det at de har godt med varmtvann til kveldstell med bad og dusing.

Og i sommer, som det har vært flere tropenetter, synes familien også det er kjekt at varmepumpene kan benyttes til kjøling. Huset har store vindusflater som slipper inn mye sol om sommeren, og det kan bli svært varmt. Med en liten baby i huset, har det vært fint å kunne sikre god søvn i svale rom.

Hitachi Smartbereder 270l plassert i vaskerom

Ettersom familien fant løsningen før huset var ferdig, var det mulig å installere hele anlegget som en del av byggeprosessen. Det ble enkelt å installere med skjulte rørføringer, og Preben fra Klimaeksperten samarbeidet med rørlegger og elektriker underveis slik at hele anlegget sto klart da familien fikk nøkkel til nytt hus.

Du liker nok disse