Selv om vi har fått strengere koronarestriksjoner nylig får vi håpe det likevel er rom for å fylle barnehager og skoler av hvitkledde barn med tente lys, og en duft av safran og fersk bakst.
Luciadagen er et koselig lyspunkt i mørketiden, og mens vi tidligere har presentert den klassiske oppskriften på lussekattene, så har vi også en ekstra saftig variant for de litt mer erfarne bakerne der ute.
Les også: Få julekakene til å holde lenger med rett oppbevaring
Vil du være hakket mer avansert, og gi deg selv en utfordring, er den japanske tangzhong metoden for å bake lussekatter som skapt for deg.
– Lussekatter bakt på denne bakemåten krever litt mer innsats, men gir ekstra luftig og saftig bakst. Hemmeligheten med tangzhong metoden er å starte med å lage en jevning av mel og melk, og på samme måte som for annen søt gjærbakst elte og heve lenge nok, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, i en pressemelding.
Les også: Slik lager du tradisjonelle Lussekatter
Metoden kan brukes både til salt og søt gjærbakst. Tørrgjær kan erstattes av fersk gjær. Generelt for tangzhong-metoden er at det skal brukes mindre gjær enn til tradisjonell bakst.
Les også: Gled bestemor og bestefar med en kakeboks pyntet med barnebarna
Ingredienser:
Jevning
80 g hvetemel
4 dl melk
250 mg safran eller ½ ts gurkemeie
Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten
Deig
150 g smør
920 g hvetemel
1 ½ dl sukker
2 ts malt kardemomme
2 ts tørrgjær
3 dl melk
1 egg
1 sammenvispet egg til pensling
1 dl rosiner til pynt
Les også: Tro det eller ei, det finnes: Dette er vitenskapen bak julemiddagen
Slik gjør du
Lag jevning ved å røre mel, melk og safran sammen til en klumpfri røre i en kjele. Varm opp under omrøring til en tykk røre. Avkjøl deretter røren litt.
Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
Bland sammen mel, sukker, kardemomme, tørrgjær, melk og egg i en bakebolle og hell i jevningen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i 15 minutter. Tilsett romtemperert smør i terninger og kjør deigen deretter i 15 minutter til.
Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve i ca. 1 time eller til dobbelt størrelse.
Les også: Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine
Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 30 like store emner, trill deigen til fingertykke pølser, form lussekatter av emnene og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.
Dekk lussekattene med et klede, og la dem etterheve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
Stek lussekattene midt i ovnen ved 220 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.
Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn