Sandnøtter er en klassiker på kakefatet til jul – sprø utenpå, myke inni og med en mild vaniljesmak som smelter i munnen. Dette er også en av de mest takknemlige småkakene å lage sammen med barna. Deigen er enkel å forme, og det er noe magisk med å trille små kuler og se dem bli til gyldne små perler i ovnen.Med denne oppskriften får du ca. 90 kaker – perfekt for å fylle kakeboksen eller gi bort i gave. Denne oppskriften er inspirert etter matprat.

INGREDIENSER
-
250 g mykt smør
-
150 g sukker
-
1 egg
-
500 g potetmel
-
Ca. 125 g hvetemel
-
4 ts vaniljesukker
-
1 ts bakepulver
SLIK GJØR DU
Fremgangsmåte
1. Lag grunndeigen:
Pisk smør og sukker hvitt og luftig – dette gir kakene en lett og sprø konsistens. Rør inn egget til du får en jevn masse.
2. Tilsett det tørre:
Sikt inn potetmel, hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Bland til du får en smidig, men litt fast deig. Hvis deigen virker tørr, kan du kna den sammen med hendene – det gjør den mer smidig.
3. La deigen hvile:
Dekk deigen med plastfolie og la den hvile på kjøkkenbenken i minst 1 time før utbaking. Da blir den lettere å forme.
4. Form kakene:
Del deigen opp i mindre emner, trill pølser og kutt små biter. Rull til små kuler og legg på bakepapirkledd stekebrett. Ikke legg dem for tett – de flyter litt ut.
5. Stek og avkjøl:
Stek midt i ovnen på 180 °C i ca. 10 minutter, eller til de er lett gyldne i kantene. La kakene avkjøles på rist – de blir fastere når de er kalde.
Tips og variasjoner
-
Pynt til barna: Press en liten sjokoladebit, et sukkerdryss eller et halvt cocktailbær ned i midten av hver kule før steking.
-
Smakstilsetning: Tilsett litt revet sitronskall i deigen for en frisk vri.