onsdag, november 12, 2025

Kransekakestenger – små, seige og perfekte med sjokolade på tuppen

av Elisabeth

Kransekake hører til høytidene, men hvorfor ikke gjøre det litt enklere – og enda litt mer fristende? Kransekakestenger er den perfekte løsningen når du vil ha smaken av klassisk kransekake i håndterlige porsjonsbiter. De er nydelig seige inni, lett sprø utenpå og får en luksuriøs finish med sjokoladetrekk. Dette er kaker som både kan fryses, gis bort som spiselige gaver eller nytes direkte fra kakeboksen.

Fotograf: Sara Johannessen v/ matprat

Kransekakestenger med sjokolade

Print
Serveringer: Ca. 50 stenger Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 110 Kalorier 6 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Grunnoppskrift:

  • 500 g mandler (gjerne halvparten skåldet)

  • 500 g melis

  • Ca. 4 eggehviter (bruk litt og litt – se forklaring)

Til pynt:

  • 50 g kokesjokolade

  • 1 ss sterk kaffe (valgfritt – gir ekstra smak)

SLIK GJØR DU

1. Skåld mandler (valgfritt):
Kok opp vann og legg i halvparten av mandlene i 2–3 minutter. Hell av vannet og ha mandlene i kaldt vann. Klem av skallet og legg dem på bakepapir til tørk over natten, eller tørk i ovn på 50–60 °C.

2. Mal mandlene:
Bruk mandelkvern for best resultat, eventuelt foodprosessor – men pass på at det ikke utvikles varme (da slipper mandlene olje og kan gi klissete deig). Bland gjerne skåldede og uskåldede mandler for bedre smak og farge.

3. Lag deigen:
Bland malte mandler og melis. Tilsett eggehvite litt etter litt og elt til en seig, fast deig. Du trenger ikke nødvendigvis alle 4 eggehvitene – stopp når deigen holder formen. Pakk i plast og la hvile i kjøleskap minst 2 timer (eller over natten for best resultat).

4. Form og stek:
Rull fingertykke pølser eller bruk kakesprøyte med stjernemønster. Del i stenger på ca. 8 cm. Legg på bakepapir og stek midt i ovnen på 200 °C i ca. 10 minutter. De skal være lett gyldne. Avkjøl helt på rist.

5. Dypp i sjokolade:
Smelt sjokolade sammen med kaffe over vannbad. Dypp den ene eller begge ender av stengene i sjokoladen og legg på bakepapir til det stivner.


Tips og variasjoner

  • Dypp stengene i hakkede pistasjnøtter, kokos, frysetørkede bær eller kakestrø før sjokoladen stivner.

  • Ønsker du ekstra seige stenger? Varm deigen forsiktig i ovn (pakket i folie) på 60 °C i 3–5 timer før utbaking.

  • Disse er naturlig glutenfrie – perfekt for kakebordet med allergivennlige alternativer.


Oppbevaring

Oppbevar i tett boks i kjøleskap eller fryser. Kransekakestenger holder seg i flere uker i kjøleskap og smaker ofte enda bedre etter noen dager.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse