onsdag, september 24, 2025

Eplekake i langpanne – saftig høstfavoritt med sprø topping

av Elisabeth

Det er få ting som slår duften av nybakt eplekake i huset. Denne klassikeren er perfekt til dugnad, barnebursdag eller en rolig søndag med familien. Oppskriften gir en stor langpanne, nok kake til alle. Denne oppskriften er inspirert etter matprat.

Fotograf:Mari Svenningsen, matprat

Eplekake i langpanne – saftig høstfavoritt med sprø topping

Print
Serveringer: 20 stk Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: Ca. 320 kcal per stykke Kalorier Ca. 18 g fett Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Til kaken:

  • ca. 800 g epler

  • saften av 1 sitron

  • 500 g romtemperert smør

  • 450 g sukker

  • 8 egg

  • 500 g hvetemel

  • 3 ts vaniljesukker

  • 3 ts bakepulver

  • 2 ss smør til smøring av langpannen

Topping:

  • 1 ss sukker

  • ½ ss malt kanel

  • 50 g grovhakkede mandler eller hasselnøtter

SLIK GJØR DU

  1. Forbered eplene: Skrell eplene, fjern kjernehuset, og skjær dem i tynne båter. Legg dem i en bolle med kaldt vann og sitronsaft for å hindre at de blir brune.

  2. Lag røren: Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg, og visp godt mellom hvert.

  3. Bland det tørre: Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Rør dette inn i smørkremen til du får en jevn og tykk røre.

  4. Forbered formen: Smør en liten langpanne (ca. 25 x 40 cm) og fordel røren jevnt utover.

  5. Legg på eplene: Tørk epleskivene og trykk dem godt ned i røren i tett mønster.

  6. Strø over topping: Bland sukker, kanel og hakkede nøtter og dryss det over kaken.

  7. Stek kaken: Stekes nederst i ovnen ved 190 °C i 40–45 minutter. Bruk en trepinne eller kniv for å sjekke om den er gjennomstekt. Flytt evt. kaken høyere opp mot slutten for mer farge, men pass på så den ikke brenner seg.

Tips

  • Ekstra saftighet: Bland inn 1–2 ss crème fraîche eller rømme i røren.

  • Eplesmak med dybde: Strø over litt eplejuice eller calvados på eplene før steking.

  • Bytt nøtter: Prøv valnøtter eller pekannøtter for variasjon.

  • For en sprøere skorpe: Dryss et tynt lag perlesukker over før steking.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse