Stua er der vi har gjester og der vi slapper av – ofte en hel familie med ulike behov. Med mange bruksområder kan det være utfordrende å få det rommet vi ønsker oss.
Før du går i gang med å redesigne layout på stua er det flere ting du bør ha i bakhodet. Vit først og fremst hvilke bruksområder rommet skal ha. Og enten du skal bruke eksisterende møblement eller fornye alt, så tenk bevisst på hvilke møbler bruken og hvordan du best mulig kan plassere disse sammen.
Les også: Johanna og Lucas bor i et åttekantet tårn – se deres herskapelige hjem
Når du tenker fremtidig plassering av soner og møbler, så vær også bevisst på hva som krever stikkontakter; og glem ikke å hensynta «trafikkflyten» i rommet. Uansett hvor nytt og flott det blir, vil du ikke trives med et resultat der du må smyge deg rundt en lenestol eller en spisestue som «plutselig» tar litt for mye plass.
Nettstedet Homes to Love peker på en rekke betraktninger å ta med i den nye planløsningen:
1. Skap soner
Mange har stue og kjøkken, og kanskje også entré i en åpen planløsning, der stuen blir et område vi farter gjennom på vei til andre rom i huset eller leiligheten.
Dersom du har mulighet å jobbe med planløsningen er det viktig at du passer på å ha nok plass til å bevege deg komfortabelt mellom de ulike rommene, og plasserer møblene smart slik at du skaper soner i selve stuen som ikke står i veien for «trafikkflyten».
2. Skaler riktig
En stue har en tendens til å ha mange lavere møbler som sofa, multimedia-benk og salongbord. Dersom du har standard takhøyde fungerer dette godt for å skape illusjon av mer plass.
Er det derimot en gammel bygårdsleiliget med den karakteristiske romslige takhøyden fra 1880/1890-årene er det lurt å variere høydene på møbler og annet interiør. Kanskje du til og med er så heldig at du har et vakkert, stort kunstverk som kan balansere de nederste møblene?
Ikke riv alle vegger for en ny planløsning
Det første man gjerne gjør når man redesigner planløsninger er å slå ut vegger for å åpne opp. Rom er vakkert, men du trenger også vegger for å plassere møbler. TV, peis og vinduer skal også være et sted.
Les også: Elegant peis – selv om du ikke har pipe
Tenk behov
Tenk gjennom hva du skal bruke rommet til. Er det i stua du skal slappe av med en god film trenger surroundanlegget ditt plass. Trenger du en liten arbeidsplass? Da vil du gjerne ha strøm til laptopen din. Er det barn i huset vil du kanskje ha en sone der barna kan leke? Er det stuen som er gjesterommet vil du kanskje ha en sovesofa-løsning. Da må det være nok plass til å trekke ut den.
Synlig eller skjult tv
TVens plass i stua er et evig tema. Men om du er glad i å se TV, og TVen er noe som er ofte i bruk – gidder du egentlig å leve med en løsning der den skal finnes frem hver gang det er en spennende fotballkamp eller du skal slappe av med en film?
Les også: Åtte små bad til inspirasjon
Tips
Overmøblerte rom ser mindre ut, og har en tendens til å fremstå som litt rotete. Vit at møbelet har en fast plass før du bringer det i hus.
En veggmontert TV bør plasseres i øyehøyde fra sofaen der du sitter og ser TV. Og husk at jo større TV du har, jo lenger unna bør du sitte slik at bildet ikke blir pikselert. En god regel er å multiplisere den diagonale skjermstørrelsen med 2,5. Det vil si at dersom du har en 60-tommers tv, altså 150 cm, bør den være omtrent 3,75 meter fra sofaen.
Tepper kan være en fin måte å bøde skape soner, og samtidig gjøre rommet litt lubere. Et teppe bør være stort nok til at alle møblene rundt passer delvis på teppet; eller liten nok til at ingen møbler er på den, unntatt kanskje et salongbord i midten.
Sidebordet bør være omtrent i samme høyde som armlenet på sofaen eller lenestolen.
Salongbordet skal være i sittehøyde til en sofa eller litt lavere.