mandag, februar 26, 2024

25. mars er vaffeldagen – men vet du hvorfor?

Populært

25. mars er nok mest promotert som «vaffeldagen». Opprinnelsen er Vårfrudagen, også kjent som Maria bebudelsesdag.

Mange tror kanskje at «vaffeldagen» er et kommersielt påfunn fra melkeprodusenten Tine, eller melprodusent Møllerens? Slettes ikke!

– I Norge og Sverige ble dagen først feiret med å spise kake, men etter hvert ble det mer vanlig å spise vafler.

Dette forteller daglig leder Torunn Nordbø i en pressemelding fra Opplysningskontoret for brød og korn, om vaffeldagens opprinnelse.

Markeringen stammer verken fra Tine eller Møllerens, men fra den kristne merkedagen Maria bebudelsesdag – dagen da jomfru Maria fikk beskjed om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Maria og Jesusbarnet i Den blå moské / Hagia Sofia i Istanbul

Sjekker du i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul.

I Norge og Sverige ble denne dagen først feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler. Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden.

Navnet vaffel stammer fra tysk wafel som betyr vokskake. Henry Notaker sier i sitt Apetittleksikon at tradisjonen med å steke kaker på denne måten kan føres tilbake til grekerne.

Vi vet ikke nøyaktig når vafler begynte å bli vanlig i Norge. På 1200-tallet er vafler omtalt som et kirkelig kjærlighetsmåltid i Paris under påskefeiringen. Vafler var også brukt som fasterett.  En kunstmaler ved navn Peter Breugel, malte et bilde av en kone som steker kake i jern over åpen ild. Bildet er fra 1559 og finnes i dag i Wien. Kakejern var utbredt i hele Europa. Utviklingen har ført til at de nesten er borte sørover i Europa, men i Norge er de blitt værende.

Mønsteret i vaffeljernet stammer fra 1200-1300 tallet. Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.

En oppskrift mange sikkert har smakt før er vaflene fra Ingrid Espelid Hovigs «Den nye smårutete kokeboken». Spesielt «ny» er den ikke. Det står 1986 på fremste bokblad. Men det er disse vaflene Huslig-redaksjonen lager selv om det skal lages vafler:

Oppskriften gir 6-7 plater.

Ingredienser

2 egg
1 dl vann
1/4 ts salt
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 dl seterrømme

Slik gjør du

Visp sammen egg, vann, salt, mel og bakepulver til en glatt røre. Bland deretter inn rømmen, og stek vaflene.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel