fredag, april 26, 2024

Indisk byggeskikk gjennom to tusen år

Populært

Indisk arkitektur har en lang rik historie, som strekker seg flere tusen år bakover i tid.

De tidligste indiske bygningene var laget av tre og deretter murstein. I dag finnes det få eksempler på slike eldgamle strukturer. Spesielt de av tre har slitt med å overleve det indiske klimaet.

Rundt 600 f.Kr. begynte inderne å reise byggverk i stein. Indiske arkitekter var langt fremme i intrikat utskjæring og konstruksjon av steinbygninger, og innen 700 e.Kr. var stein et av de mest vanlige byggematerialene for viktige bygninger av en viss størrelse. India har en rekke steintempler fra middelalderen.

Indisk arkitektur og skulptur har hatt et nært forhold. Enten det er bygninger som er reist eller bygninger som er hugget inn i klipper så spiller ofte storskala skulpturer en viktig rolle i estetikken. Skulpturene er ofte uatskillelig fra arkitekturen.

De fleste overlevende eksemplene på indisk arkitektur før rundt 1200-tallet er av religiøs art. I hovedsak buddhistiske, hinduistiske og jainistiske templer. Og i tilknytning til disse finner vi munkeresidensene som antagelig gir oss en ide om hvordan ikke-religiøs arkitektur trolig fremsro på denne tiden. Det er imidlertid funnet overraskende få eksempler på datidens palasser og vanlige hus.

Rundt år 1500 introduserte de portugisiske handelskompaniene europeisk arkitektur til landet. Den tidlige koloniarkitekturen utgjør en blanding av hjemlig og lokal byggestil.

Duncan MacLeod er arkitekten bak Hazarduari Palace i italiensk og dorisk stil. Foto: Wikimedia Commons.

På 1800-tallet begynte britisk innflytelse å gjøre seg gjeldende. Blant eksemplene på et rent klassisistisk anlegg er palasset til nawab Nurshidabad (1827–1837), tegnet av arkitekten Duncan McLeod. Etter at India ble britisk koloni i 1858, ble det reist en lang rekke offentlige bygninger i europeisk/indoeuropeisk stil.

Indisk arkitektur har tatt imot impulser utenfra, men har samtidig inspirert europeerne som kom. John Nash-designede Royal Pavilion i Brighton, som ser ut som et indisk palass, er et eksempel på dette.

Dagens generasjon indiske arkitekter kombinerer gjerne  vestlige impulser med en videreføring av regionale byggemåter. En av nåtidens store arkitektstjerner i India er Sanjay Puri.

Kilder: Britannica, SNL.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel