torsdag, mai 23, 2024

Slik får du en trygg start på båtsommeren

Populært

Sol og varme en rekke steder i landet i helgen markerer startskuddet for det som blir tidenes båtsommer, med mange nye korona-kapteiner. Disse fem tingene er det lurt å tenke på før du legger fra kai.

– I helgen starter sommerens vakreste eventyr, nemlig båtsesongen. I år kommer det til å være flere båter på sjøen enn noen gang, da er det ekstra viktig at båtførere er forberedt. Ikke minst gjelder det dem som skal prøve vannet for første gang i år, sier Randi Hagen Eriksrud i en pressemelding.

RELATERT: Kjøpe bruktbåt? Dette er skrekken…

Eriksrud er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til og koordinator for «Klar for sjøen»-samarbeidet, som samler alle de største aktørene på fritidsbåtfeltet. Blant dem er politiet, Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet. Målet er å opplyse om risikoen ved å kjøre båt med promille og økt sjøsikkerhet.

RELATERT: På jakt etter båt? Pass deg for dette svindelforsøket

– Alkohol påvirker evnene til å føre båt negativt. Vi blir mer impulsive og risikovillige, og bruker samtidig lenger tid på å reagere. Det er en dårlig miks, og selv en liten promille gjør deg til en dårligere båtfører, sier Eriksrud.

– Vil slå alle rekorder

I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Respons Analyse bekreftes det mange har trodd, nemlig at årets båtsommer vil bli tidenes båtsommer. 5 av 10 nordmenn planlegger å kjøre eller sitte på i båt i sommer, og 4 av 10 av disse svarer at de kommer til å kjøre mer båt enn tidligere.

RELATERT: Tips til en trygg og behagelig kjøretur med hunden

– Alle rekorder kommer til å bli slått i år. Vi håper at gode kapteiner kan bidra til at vi ikke ser en økning i ulykker. Når det kommer til alkohol drikker ekte kapteiner kaffe, ikke cava eller konjakk. 50 prosent av de omkomne på sjøen i fjor var rus- eller alkoholpåvirket. Vi har ingen liv å miste, sier Eriksrud.

RELATERT: – Mange båteiere får en kjip start på sesongen

Hun tror mange vil benytte helgens finvær over hele landet til å starte båtsesongen, og har fem klare råd til de som skal kjøre båt i sommer: 

1. Bruk redningsvest eller flyteplagg, dødmannsknapp, kart og annet sikkerhetsutstyr

2. Bli enig om hvem som skal føre båten og dermed skal holde seg edru – også til hjemturen.

3. Husk at uforutsette ting skjer på sjøen, også når du ligger til land. Når du er beruset takler du det dårligere.

4. Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring. Ring 02800.

5. Lær deg sjøvettreglene.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel