torsdag, mai 23, 2024

Slik slipper du irriterte bilister i vintertrafikken

Populært

Hold avstand, bruk blinklys i tide og la mobilen ligge. Det er de tre suksessfaktorene for deg som vil slippe sure medtrafikanter og samtidig bidra til trafikksikkerheten i vinter.

Dekkprodusenten Goodyear har nå i høst spurt 1000 norske bilister om kjørevanene deres. På spørsmål om hva som irriterer mest i vintertrafikken, kommer bilister som ikke bruker blinklys i tide eller kjører for nært inntil egen bil, helt på topp. Disse svarene ble gitt av henholdsvis 53 og 48 prosent.

Også de som kjører hensynsløst og de som snakker i telefonen bak rattet, skaper irritasjon. Dette er nemlig noe som irriterer nesten annenhver nordmann i trafikken.

Når det gjelder hvordan førerne selv tilpasser kjøringen sin om vinteren, svarer et stort flertall, 76 prosent, at de reduserer hastigheten.

Deretter svarer de at de holder større avstand til neste bil og passer på å bremse tidligere. Dette er imidlertid ulikt for ulike aldersgrupper.

Tre tips å tenke på for deg som skal kjøre i vinter:

1. Kontroller bilen før avreise

Sikker bilkjøring om vinteren begynner allerede før avreise med å sjekke at bilen er klar. Skrap vinduene og pass på at de er frie for kontens slik at sikten er god.

Undersøk også at lyktene fungerer som de skal, og børst bort snø både fra dem og resten av bilen. Kontroller også spylervæskenivåene og bruk riktig blanding av spylervæske som er tilpasset vinterforhold.

2. Kontroller dekkene

Når du bytter til vinterdekk, er det viktig å kontrollere dekkene for å sikre at de ikke er slitt og at de har riktig lufttrykk.

Ikke bare er det viktig både for funksjonalitet og sikkerhet, det påvirker også drivstofforbruket. For dårlig lufttrykk og slitasje kan dermed raskt bli en kostnadsdriver og en sikkerhetsrisiko.

3. Ta det med ro

Når underlaget er glatt, er det ekstra viktig å holde større avstand til bilen foran. Isete veier kan nemlig føre til at stopplengden blir opptil ti ganger lengre. Også i vått og regntungt vær øker bremselengden, og derfor er det viktig å bremse forsiktig for å hindre skrens.

Hvis du skulle bli sittende fast i snøen, er det også viktig å ta det med ro. For hardt trykk på gasspedalen gjør nemlig at hjulene går for fort rundt slik at bilen graver seg dypere ned.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel