mandag, juni 24, 2024

På jakt etter båt? Pass deg for dette svindelforsøket

Populært

Svindeljeger advarer: Ulike type svindelforsøk som skjer i Sverige og Danmark, kommer som regel til Norge etter kort tid.

Båtsalget har eksplodert under pandemien. Mens pandemien raser, forbereder mange seg på nok et år med Norgesferie. Allerede tidlig i mars skrev Sosialnytt om ville tilstander i båtmarkedet. Båtforhandlerne varsler om ekstrem pågang.

Båtkjøpere i våre naboland, Sverige og Danmark, utsettes nå for en utspekulert ny type svindel i jakten på å oppfylle båtdrømmene sine.

RELATERT: Båtmarkedet koker: Ville vippse 20.000 for å holde av usett bruktbåt

Knapphet i markedet gjør at mange blar opp tusenvis av kroner før de engang har sett båten.

– Vi anbefaler at du avtaler et møte med selger, for å få sett det du skal kjøpe. Dermed unngår du også forhåndsbetaling, sier svindeljeger Ingrid Grav i Danske Bank til Nattavisen.

RELATERT: – Mange båteiere får en kjip start på sesongen

Nye båter er nær sagt umulig å oppdrive om du ikke har bestilt for lengst. Et kjapt søk på Finn.no viste at det 17. mai lå 4.907 bruktbåter for salg fra privatpersoner på Finn.no, i tillegg til de 842 bruktbåtene som er til salgs gjennom forhandler.

RELATERT: Båtmarkedet koker: Ventelister og forsinkelser

Ingrid Grav, svindeljeger i Danske Bank, rykket nylig ut i Nettavisen og advarte mot å betale for båt – eller annen vare – uten å ha sett denne, og forsikret deg om at den faktisk finnes. Dette er spesielt viktig når det er snakk om store summer, som det som regel er når man kjøper båt: Risikoen for å tape store penger om man blir for ivrig i jakten på en norsk drømmesommer til sjøs er stor, påpeker svindeljegeren.

– I Sverige ser Danske Bank en ny type svindel. Det florerer med båtannonser, og det er vanskelig å se hvilke som er reelle og ikke. Noen ender derfor opp med å betale for båter som ikke finnes, sier svindeljeger Ingrid Grav til Nettavisen.

Erfaringsmessig tar det ikke lange tiden før svindler fra Sverige og Danmark også blir populære blant vinningskriminelle i Norge.

RELATERT: Ta en titt på bildene fra innsiden av denne husbåten. Det er helt fantastisk!

Svindeljegeren ønsker derfor å advare nordmenn som drømmer om båtferie på forhånd.

Hennes råd er soleklart: Møt selger for å få sett det du skal kjøpe – dermed unngår du også forhåndsbetaling.

Svindeljegeren advarer også mot å gi fra seg personnummer, kredittkortnummer eller annen sensitiv informasjon.

Dersom båten du har sett oppfyller drømmen, så sjekk også  i registeret til Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) at det ikke hefter pant ved sommerdrømmen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel