lørdag, desember 6, 2025

Serinakaker – sprø, klassiske og helt uunnværlige til jul

av Elisabeth

Serinakaker er en av de mest tradisjonsrike småkakene i Norge, og for mange blir det ikke ordentlig jul uten. De er lette å lage, har en nydelig smørsmak og får den karakteristiske sprø toppen takket være eggehvite og hakkede mandler. En porsjon gir rundt 30 småkaker – perfekte til kakeboksen eller som spiselige julegaver. Oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Matprat v/ Mari Svenningsen

Serinakaker

Print
Serveringer: ca. 30 kaker Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 85 Kalorier 4 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Deig

  • 250 g hvetemel

  • 2 ts bakepulver

  • 2 ts vaniljesukker

  • 150 g smør

  • 100 g sukker

  • 1 sammenvispet egg

Pensling og dryss

  • 1 sammenvispet eggehvite

  • 1 dl hakkede mandler

SLIK GJØR DU

1. Lag deigen

Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Smuldre smøret inn i melblandingen til du får en kornete masse. Rør inn sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen til den er fast. Sett den kaldt – gjerne natten over – fordi kald deig er enklere å forme.

2. Form kakene

Rull deigen til en pølse og skjær ut ca. 30 jevne biter. Trill dem til små kuler og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.

3. Dekorer

Trykk kulene litt flate med en gaffel. Pensle med eggehvite og dryss over hakkede mandler.

4. Stek

Stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter, til kakene får en lys, gyllen farge. Avkjøl på rist.

Oppbevares i tett kakeboks for å holde seg sprø.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse