Serinakaker er en av de mest tradisjonsrike småkakene i Norge, og for mange blir det ikke ordentlig jul uten. De er lette å lage, har en nydelig smørsmak og får den karakteristiske sprø toppen takket være eggehvite og hakkede mandler. En porsjon gir rundt 30 småkaker – perfekte til kakeboksen eller som spiselige julegaver. Oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
Deig
-
250 g hvetemel
-
2 ts bakepulver
-
2 ts vaniljesukker
-
150 g smør
-
100 g sukker
-
1 sammenvispet egg
Pensling og dryss
-
1 sammenvispet eggehvite
-
1 dl hakkede mandler
SLIK GJØR DU
1. Lag deigen
Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Smuldre smøret inn i melblandingen til du får en kornete masse. Rør inn sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen til den er fast. Sett den kaldt – gjerne natten over – fordi kald deig er enklere å forme.
2. Form kakene
Rull deigen til en pølse og skjær ut ca. 30 jevne biter. Trill dem til små kuler og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.
3. Dekorer
Trykk kulene litt flate med en gaffel. Pensle med eggehvite og dryss over hakkede mandler.
4. Stek
Stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter, til kakene får en lys, gyllen farge. Avkjøl på rist.
Oppbevares i tett kakeboks for å holde seg sprø.