onsdag, oktober 20, 2021

11 tips til perfekt gressplen

Populært

Mange drømmer om en jevn, tykk og myk gressplen utenfor huset. Fri for mose og ugress. Legger du litt omtanke og kjærlighet i plenen din, kan du også få tilnærmet perfekt plen.

Gress begynner å gro allerede ved syv varmegrader. Da er det viktig å gi plenen så gode vekstvilkår som mulig. Det holder nemlig ikke bare å klippe den med ujevne mellomrom.

Her skal du få 11 tips til ting du kan gjøre for å få en flott, grønn plen:

1 Fjern mosen

Det er lett å få mose i plenen. Mosen hemmer veksten av gress, og du bør fjerne den på en tørr vårdag. Gå over partiene med mose med en moserive. Fjern så mye som mulig, så det kommer luft og lys til gresset.

2 Luft jorden

Jorden under gresset trenger å bli luftet av og til. Prikk loddrette hull ned i plenen med for eksempel en spiss pinne. Når plenen begynner å vokse, gjødsler du.

3 Ikke klipp for kort

De første ganger du klipper plenen din om våren eller forsommeren, må du ikke klippe for kort. La plenen være 4-5 cm. Når veksten kommer skikkelig i gang, kan du gå ned til 3 cm.

4 Du trenger ikke vanne

Selv om det er tørt og plenen ser tørst ut, bør du unngå å vanne. Vanner du plenen din, blir gresset avhengig av vann, og visner lettere.

5 Gjødsle igjen

I juni kan du gjødsle plenen din igjen. Og så gjødsler du en siste gang i august.

6 Etterså

Etterså gjerne plenen din hvert år. Dette er en mirakelkur for å holde den jevn og fin. Klipp plenen din ganske lav, riv gjennom den med en moserive, og så gressfrø over.

7 pass på overvintringssopp

Ligger det et hvitaktig, ullent lag på plenen din når snøen smelter? Da har du overvintringssopp. Dette kommer ofte av at plenen får for lite luft. Fjern blader fra plenen, luft den som nevnt over, og prøv ikke å gå for mye på den når det er kaldt og vått ute.

8 Sørg for nok sol

Ligger store deler av plenen din i skygge, oppstår det lett mose. Vurder om du skal felle trær som skygger over plenen.

9 Bruk kantklipperen

Plenen ser alltid finere ut når du går over med kantklipperen.

10 Fjern løvetann

Løvetann trekker mye næring fra jorden. Så mye at det kan gå ut over gresset ditt. Fjern derfor alltid løvetann før de blomstrer.

11 Klipp jevnlig

Ikke la det gå for lang tid mellom hver gang du klipper plenen. Klipp heller ofte og lite enn sjeldent og mye.

Kilde: Idenyt

1,203FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel