tirsdag, juni 18, 2024

Norsk hagedesigner vant pris for årets hagedesign under Stockholm Furniture Fair – se vinnerhagen her

Populært

Den Stavangerbaserte hagedesigneren Mariann Gundersen med «Vill hageglede» vant av prisen for årets hagedesign under Stockholm Furniture Fair.

– Mariann Gundersens måte å tolke hagedesignlegenden Piet Oudolfs tilnærming og tilpasse stilen til nordiske forhold har vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt, sier juryen om den norske hagedesigneren bak Vill Hageglede, som vant med utformingen av sin private hage på Justøy i Lillesand kommune.

Hagen er 800 kvadratmeter, og på hjemmesiden der man kan følge hagen, forteller Mariann at den er under kontinuerlig utvikling. Hun startet på prosjektet i 2017.

Juryen trekker frem hvordan hageutformingen er tilpasset den spesifikke plasseringen på Justøy i Sør-Norge, der beplantingen samspiller med naturen rundt.

– Det er en hage som snakker til sansene, med sitt naturlige og stadig skiftende utseende, vakker hele året rundt. Det er en bærekraftig hagedesign som er til fordel for pollinatorer, dyreliv – og mennesker. Mariann deler inspirasjon og kunnskap, og fremmer denne naturalistiske stilen for hagedesign og plantene knyttet til den, heter det i begrunnelsen.

Brendeland & Kristoffersen Arkitekter var også nominert i denne kategorien, med en offentlig park det norske arkitektselskapet har designet i Brunnshög i Sverige.

Den tredje nominerte var MASU Planning fra Danmark, for museumsparken «House of Fairytale» i Odense.

– Det er en økende interesse for naturalistisk plantedesign internasjonalt, men foreløpig er denne hageretningen lite kjent og dermed lite anvendt her til lands. Jeg ønsker derfor å dele den kunnskapen og erfaringen jeg har opparbeidet meg med de som måtte være interesserte, sier Mariann på Vill Hageglede sine hjemmesider.

Hun sier at det å omgi seg med en naturhage rett og slett er en ubeskrivelig glede, som hun håper mange flere vil få øynene opp for.

– Naturalistiske hager er et eldorado for sommerfugler, pollensankere og andre insekter i sommerhalvåret. Høst- og vinterstid sørger tørkede frøstander for mat til fuglene – og for stemning og skjønnhet til oss rundt, sier Mariann.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel