onsdag, desember 24, 2025

Mange gjør denne feilen med julefavoritten – derfor skal du ikke koke kålrabien

av Elisabeth

Kålrot hører jula til på norske middagsbord, enten den serveres til pinnekjøtt, ribbe eller juletorsk. Likevel er det mange som ødelegger smaken uten å vite det selv. Nå deler både kokk og kålrotbonde sine beste råd for å lykkes – og ett av dem overrasker mange.

Salget av kålrot eksploderer i desember. Ifølge BAMA ble det solgt hele 1900 tonn kålrot bare i desember i fjor, mot rundt 200 tonn i en vanlig sommermåned. Det sier sitt om hvor viktig denne rotgrønnsaken er i julefeiringen.

Kan du trikset som tar kålrotstappa til et nytt nivå? BAMA Gruppen

– Startskuddet smeller så fort kalenderen viser desember. Da er det bare å stålsette seg for oss i kålrotbransjen, sier produktsjef Devi Ahuja i BAMA.

All kålrot som selges til jul er norsk, og bak tallene ligger det mye arbeid. I Eidsberg i Østfold finner vi kålrotbonde Petter Aarsland, som leverer store mengder kålrot i ukene før jul. For ham handler det ikke bare om avling, men om tradisjon.

– Produsentene og pakkeriene står på for at folk skal få kålrot til julemiddagen. Det er mye jobb, men en jobb med mening. Vi vet hva julematen betyr for folk, så det føles viktig, sier Aarsland.

Men det er på kjøkkenet det virkelig avgjøres om kålroten blir et høydepunkt eller bare tilbehør. Kokk Simen Johansen fra Kokkelandslaget mener mange gjør én klassisk feil.

– Damp kålroten i stedet for å koke. Det gir renere smak og mindre næringstap, sier han.

Ifølge kokken er det også viktig å gi kålroten tid – og ikke være redd for å bruke både fett og syre. Litt smør og fløte gir fylde, mens en skvett sitron eller eplecidereddik balanserer smaken. Han tipser også om at kålrot kan forberedes i god tid og fryses, noe som gjør julekvelden langt mindre stressende.

Kålrot trenger heller ikke alltid å moses. Ovnsbakt eller stekt i små terninger får sødmen virkelig frem, og passer overraskende godt til både ribbe og pinnekjøtt.

Du liker nok disse