Kulturarv: Ingvild pusset opp det historiske stuetaket sitt for 140.000 kroner – se det fantastiske resultatet

av Helene

Ingvild Dingstad bor på Narverød Gård sammen med ektemannen Jon Peter Karlstad.

Narverød gård ligger idyllisk til ved Oslofjorden og består av hovedhuset, et sidebygg, kårboligen, en dukkestue, låven, og mange mål med plen, jordbruksareal og skog.

Størrelsen ligger på rundt 300 mål, der rundt 170 mål er dyrket mark, 100 mål er skogsareal og resten er selve tunet.

Livet på gården formidles av Ingvild på Instagram-kontoen @narverodfrua. Her deler hun vakre øyeblikk fra både det historiske herskapshuset med strand og hage – i tillegg til en vakre strikkeprosjekter og blomsterdekorasjoner.

Før 1900 var stedet bolig for skipsredere, men i 1926 kjøpte familien Dingstad hele gården for å drive pensjonat og gårdsbruk her. Siden har husene, skogen og jordene vært i familien, skriver lokalavisa Tønsberg Blad.

Ettersom gården ligger vakkert til like ved Oslofjorden, og var bebodd av redere, så er det ikke bare tradisjonell gårdsdrift som har foregått her:

I begynnelsen av 1900-tallet brukte forløperne til KNS «Norsk Forening For Lystseilas» Narverød som seilersted. De arrangerte seilaser med store lystbåter og prominente personer.

Og med dette bakteppet er det kanskje ikke så rart at gården inneholder unike kulturarv-skatter.

Mens mange pusser opp jevnt og trutt og river det gamle, er det mye som er uforandret på vakre Narverød gård – Heldigvis for de mange som er glade i kulturskatter deler Ingvild engasjementet sitt for denne spesielle kulturarven på Instagram. Det kanskje største prosjektet hun har vist frem er restaureringen av det storslagne takmaleriet i storstuen:

– Dette skal forbli husets opprinnelige rom, husets sjel rett og slett, sier Ingvild Dingstad til Tønsberg blad nå som prosessen omsider er ferdigstilt.

Det er Grazyna Katarina Krüger i G K Maling og Restaurering i Stavern som har stått for den møysommelige prosessen. Foruten rene malerjobber, tar hun også på seg restaureringsjobber, spesielt rettet mot gamle dekorerte tak, vegger, møbler og rammer. Det er gjenskapelse av dekor og reparasjon av skader som er spesialiteten hennes, forteller hun på nettsidene sine.

Da Ingvild kontakte G K Maling og Restaurering hadde taket store sprekker og hull. Grazyna jobbet i godt og vel to måneder, og prisen endte på svimlende 140.000 kroner.

– Selv om prisen på å restaurere stuetaket var såpass høy, vurderte vi aldri å rive ned og modernisere, sier Ingvild til Tønsberg Blad.

Hun forteller avisa at det var spennende og imponerende å se hvordan Grazyna arbeidet med det gamle familieklenodiet. Også faren hennes Bernt, som døde 89 år gammel sist høst, syntes det var stas å følge arbeidet i barndomshjemmet. Ingvild legger til det var trist han ikke fikk se det ferdigstilte arbeidet.

Takmaleriet var trolig over 130 år. Også lysekrona er fra 1930-tallet er restaurert og tilbake i all sin prakt:

– Nå håper jeg bare barna våre ikke maler over det spesielle taket når de overtar, sier hun som en spøk til avisa.

Dersom du er begeistret for vakre gårder, kulturarv og restaurering anbefaler vi en tur innom Ingvild Dingstads flotte Instagram-konto.

Du liker nok disse