Gi grillmaten en freshere tvist med mer grønt fra grillen. Enten du planlegger en vegetarisk helkveld eller vil friske opp grillmåltidene, kan disse oppskriftene fra Weber være inspirasjonen du trenger.
PULLED JACKFRUKT
Forberedelsestid: 5 min
Tilberedning: 25 min
Vanskelighetsgrad: Middels
Grilltemperatur: 200°C
Grillmetode: Direkte
Spesialutstyr: GBS Wok
Ingredienser
200 g Jackfrukt
2 ss. chiliolje
1 fedd hvitløk
1/2 ts chiliflak
Salt og pepper
Litt olje til BBQ-sausen
Slik gjør du:
På kjøkkenet
- Mariner jackfrukten (drenert, hvis du bruker hermetisert jackfrukt) med chiliolje, hvitløk, chiliflak, samt salt og pepper. La blandingen stå i ca. 1 time.
Ved grillen
- Forbered grillen for direkte varme, ca. 200 °C.
- Plasser GBS-woken i grillristen og la den forvarmes i 10 minutter. Tilsett litt olje i woken.
- Tilsett marinert jackfrukt i den varme woken. La det småkoke i ca 20 min. Rør av og til. Ha igjen lokket etter hver røring.
- Når maten er ferdig grillet, bruker du en gaffel til å rive jackfrukten godt fra hverandre.
- Bruk BBQ-saus etter ønske for ekstra smak.
BAKTE RØBETER MED RØKT GEITOST OG LAKRIS
Forberedelsestid: 15 min
Tilberedning: 4,5 timer
Vanskelighetsgrad: Middels enkelt
Grilltemperatur: 150°C
Grillmetode: Direkte /Indirekte
Spesialutstyr: Wok, Grillform og Røkeflis (av epletre)
Ingredienser
Bakte rødbeter
6 rødbeter
3 ss honning
1 dl balsamico
3 stjerneanis
10 g hasselnøtter per person
Salt og pepper
Fersk estragon til pynt
Geitostkrem med lakris
200 g geitost i ruller
200 g Philadelphia-ost, nøytral
1 ts lakrispulver
½–1 dl melk
Skall fra én sitron
Bakte hasselnøtter
100 g hasselnøtter
Slik gjør du:
På kjøkkenet
Bakte rødbeter
- Skrell rødbetene, og krydre med salt og pepper. Pakk rødbetene inn i folie.
Røkt geitostkrem
- Legg geitosten på en grillform med bakepapir.
- Riv skallet av en sitron. Legg den røkte og avkjølte geitosten i en skål sammen med Philadelphia-ost og melk. Rør sammen til en fin og kremet masse. Hell lakris og sitronskall i en skål, og rør det ut i osten. Smak til med salt og pepper.
Ved grillen
Bakte rødbeter
- Klargjør grillen til middels høy, indirekte varme (150° C), og bak rødbetene i 4 timer. Skjær de bakte rødbetene i munnfullstore stykker.
- Sett woken på grillen, og la den bli varm. Hell i honning og stjerneanis. Tilsett balsamico når honningen begynner å boble. Kok blandingen i noen få minutter til den begynner å tykne.
- Tilsett de oppskårne rødbetene, og bland sammen. Ta woken av grillen, og smak til med salt og pepper.
Hasselnøtter
- Hell hasselnøttene i en folieform, plasser formen på grillen, og bak nøttene ved indirekte, middels høy varme (180° C) i 10–15 minutter – eller til de er gyldne.
- Pynt med fersk estragon.
Røkt geitostkrem
- Klargjør grillen for lav, indirekte varme (100–150 °C), legg røkeflis på risten eller i en røkeboks, og vent til røken begynner å utvikle seg. Røk geitosten i 10–15 minutter.
Tips!
Bakte rødbeter
La rødbetene hvile i 15 minutter i folien før servering, dermed unngår du at saften fordamper.
Geitostkrem
Bruker du kullgrill, kan du redusere temperaturen til 100–150 °C ved å fjerne briketter fra grillen til du oppnår ønsket temperatur.
AUBERGINE- OG SQUASHTÅRN
Forberedelsestid: 15 min
Tilberedning: 15 min
Vanskelighetsgrad: Enkelt
Grilltemperatur: 180°C
Grillmetode: Direkte
Spesialutstyr: Grønnsaksform
Ingredienser
1 squash
1 aubergine
250 g hvit frisk mozzarella
1 kvist rosmarin
Salt og pepper
På kjøkkenet
- Rengjør squash og aubergine, og skjær dem i skiver med en tykkelse på 1,5 cm. Pensle skivene med olje. Skjær mozzarellaen i skiver på 1 cm.
- Finhakk rosmarin.
Etter grillingen:
- Lag et tårn av de grillede squash- og auberginestykkene og mozzarellaen: 1 skive aubergine, 1 skive ost, 1 skive squash, 1 skive mozzarella, og avslutt med 1 skive aubergine.
- Sett tårnene på en grillform.
Ved grillen
- Klargjør grillen for direkte, middels høy varme. Grill squash og aubergineskivene i 3 minutter på hver side, slik at de får grillmerker.
- Etter at du har laget tårnet: Sett grillformen med tårnene på grillristen, og grill dem i omtrent 3-4 minutter til osten er smeltet.
- Dryss over litt frisk rosmarin, og krydre med salt og pepper før servering.
Tips! Bruk også gjerne friske tomater i skiver mellom lagene.
GRILLET HJERTESALAT MED TOMATSALSA
Forberedelsestid: 5 min
Tilberedning: 15 min
Vanskelighetsgrad: Enkelt
Grilltemperatur: 200°C
Grillmetode: Direkte
Spesialutstyr: Plancha / GBS Stekepanne
Ingredienser
2 stk. hjertesalat
Tomatsalsa
2 bifftomater
5 ss olivenolje
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 bunt vårløk
Salt og pepper
50 g pinjekjerner
Slik gjør du:
På kjøkkenet
- Vask vårløken.
- Del bifftomatene og hjertesalaten i to på langs.
- Tilsett salt, pepper og olje på alle grønnsakene.
- Kutt tomat og vårløk i terninger etter at de er grillet, og finkutt sjalottløk og hvitløk. Vend alt sammen med olivenolje, salt og pepper.
Ved grillen
- Del bifftomatene i to. Grill dem på Sear Zone med full varme til de karamelliseres.
- Grill hjertesalaten på snittflaten på høy varme ca. 7 minutter. Grill også vårløken på høy varme i ca. 7 minutter. Det gjør ingenting om de blir litt brent i kantene.
- Grill pinjekjernene i GBS-stekepanne eller plancha på grillen til de blir litt mørkere i fargen.
- Server hjertesalaten toppet med tomatsalsa og pinjekjerner.
Oppskriften er utviklet i samarbeid med Jimmy Øien.
GRATINERTE GREENS
Forberedelsestid: 5 min
Tilberedning: 15 min
Vanskelighetsgrad: Enkelt
Grilltemperatur: 180°C
Grillmetode: Direkte og indirekte
Spesialutstyr: Grillform / Keramisk stekeplate
Ingredienser
1 brokkoli
1 bunt grønn asparges
150 g parmesan
1/2 sitron
Olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
På kjøkkenet
- Vask og del brokkolien i fire.
- Vask og knekk av den nederste biten av aspargesene.
- Riv parmesan slik du foretrekker.
Ved grillen
- Grill brokkolien til den får litt farge, ca. 3-4 minutter.
- Grill asparges til den er gyllen og ha over i grillform eller keramisk plate, og dekk den med revet parmesan, olivenolje og salt.
- Sett på indirekte varme til osten er gyllen, ca. 3-4 minutter.
Oppskriften er utviklet i samarbeid med Jimmy Øien.