Mange liker å ha det varmt og lunt på soverommet, men visste du at temperaturen du sover i faktisk kan påvirke både vekten din og hvor godt kroppen takler stress?
Forskning viser at det kan være lurt å skru ned varmen om natten – for både forbrenningens og helsens skyld.
Kroppens smarte «varmeanlegg»
Kroppen har to typer fett: hvitt fett, som lagres og kan føre til overvekt, og brunt fett, som hjelper oss å holde oss varme. Ifølge den danske forskeren Susanna Søberg, som har spesialisert seg på hvordan temperaturer påvirker kroppen vår, kan det brune fettet være nøkkelen til bedre forbrenning.
– Når vi sover i et kjølig rom, aktiveres det brune fettet. Dette fører til at kroppen bruker sukker og hvitt fett som energi, noe som både kan bidra til vekttap og bedre stoffskifte, forklarer hun tim magasinet Woman.
Den ideelle temperaturen for søvn? 19 grader. Det er ikke nødvendig å gjøre rommet iskaldt, men en litt lavere temperatur kan gi store helsefordeler.
Bedre stressmestring med kulde
Har du noen gang tatt et kaldt bad og følt deg mer våken etterpå? Det er ikke tilfeldig. Eksponering for kulde styrker kroppens evne til å håndtere stress.
– Når vi utsettes for kulde, skjer det en tilpasning i kroppen som gjør oss mer robuste. Smertetoleransen vår øker, og det samme gjør evnen til å takle stress, sier Søberg.
Denne effekten kan faktisk oppnås på flere måter:
✅ Senk temperaturen på soverommet – start med ett eller to grader lavere enn du pleier
✅ Gå en kort tur i kald luft uten hansker eller skjerf – mild kuldeeksponering er nok
✅ Prøv et kaldt ansiktsvask eller en rask, kald dusj

Menn vs. kvinner
Har du og partneren din en evig diskusjon om temperaturen i soverommet? Det kan skyldes biologi.
– Menn har ofte mer muskelmasse, noe som genererer varme. Kvinner har generelt høyere fettprosent, men fett fungerer mer som isolasjon enn varmeproduksjon, sier Søberg.
Studier viser faktisk at menn trives best ved 22 grader, mens kvinner foretrekker 24 grader. Dette forklarer hvorfor mange kvinner fryser selv når menn synes temperaturen er behagelig.
Små justeringer kan gi store fordeler
Det trenger ikke være store endringer for å oppnå helsegevinster. Selv små temperaturjusteringer kan bidra til bedre søvn, økt forbrenning og redusert stress.
Så neste gang du vurderer å skru opp varmen på soverommet – tenk deg om en ekstra gang. Kanskje kroppen din vil takke deg for litt kjøligere netter!