Mange drømmer om å ha en hytte å reise til, men hva skal til for å oppfylle drømmen? Og hva koster det egentlig å bygge en hytte?
Du har vel sett det for deg? Dagene på hytta hvor du nyter stillheten og alt du skal gjøre er å slappe av, eller ta deg en tur i skogen.
For nordmenn er nok hytta selve symbolet på et «fristed». Noe som vises godt igjen i statistikken.
Relatert: Unngå hytteskader med enkle grep: – Kostbart å la være
Flere velger å bygge hytte
Ifølge Statistisk Sentralbyrå viser oppdaterte tall for 2022 at det finnes 445 513 hytter og andre fritidsbygg i Norge, noe som er 8,6 prosent mer enn for ti år siden.
Antall igangsatte hytter og fritidsboliger var nærmere 35 prosent høyere i 2021 enn året før.
Relatert: Elbilprodusenten lanserer klimavennlig tretopp-hytte – se det lekre designet her
Pandemi med hjemmekontor og reiseforbud kan tenkes å være en medvirkende årsak til økningen. Dette er noe Eirik Draugsvoll Seim i Seimen AS på Voss kan nikke anerkjennende til.
– Vi ser det er mange som har valgt å ta steget og realisere hyttedrømmen, kontra det å bruke mye penger på reise. For mange handler det om å ha et sted å reise til hvor man føler seg fri, kan slappe av og ha de aktivitetene man liker rundt seg, sier Eirik.
Finn en leverandør
VestlandsHus-forhandler Seimen AS har, siden starten i 1992, bygget mellom 600 og 700 hytter.
Relatert: 5 tips til deg som planlegger hyttekjøkken
De har gjort seg noen tanker om hva som er viktig når du står i startgropa og skal realisere hyttedrømmen.
– Det er først og fremst viktig å finne en leverandør du har god kjemi med. En som skjønner hva du ønsker å bygge og kan svare på forventningene dine, slik du får en god opplevelse av prosessen rundt det å bygge hytte. Er du misfornøyd med det du har satt opp eller hvordan hytta ble til, er det større sjanse for at du ikke vil trives, sier Eirik.
Relatert: Maihaugen viser frem den norske hyttedrømmen gjennom ulike epoker
Budsjettet avgjør hyttedrømmen
Når du har funnet en leverandør du ønsker å samarbeide med, er neste steg å få ned på blokka hvordan hytta skal se ut og hva den skal inneholde.
– For de aller fleste vil hyttedrømmen avgjøres av budsjettet. Det er viktig å se på hvilket spillerom som finnes i forhold til hvor mye hyttebyggerne ønsker å bruke. Det gjelder å være realistisk, samtidig som vi finner de gode løsningene og kompromissene, forklarer Eirik.
Relatert: Vedtrikset alle hytteeiere bør kjenne til
Ifølge SSB var den gjennomsnittlige størrelsen på fullførte fritidsboliger i 2021 99,5 kvm, noe som er 2,7 % større enn for ti år siden.
– Det finnes mange smarte løsninger til hytter som kan gjøre at de kan romme mange, uten å inneha så veldig mange kvm, sier Eirik.
Utgiftsposter som følger med det å bygge hytte
Som sagt handler realiseringen av drømmehytta til syvende og sist om hva det vil koste å bygge den, for de aller fleste av oss. Eirik gir noen tips til utgiftsposter du må regne med som hyttebygger:
- Kjøp av tomt. (Er tomta byggeklar eller må det tilrettelegges ytterligere infrastruktur for å kunne bygge hytten?)
- Entreprisekostnader (Her er det litt ulik praksis fra forhandler til forhandler. Noen oppgir en sum som gjelder alt fra graving på tomten til nøkkelen står i døren, mens andre oppgir disse kostnadene hver for seg.)
- Offentlige utgifter.
- Inventar til hytten. (møbler, senger osv. Kjøkken og bad er som regel med i entreprisekostnadene)
- Driftsutgifter. (Hva er det faste kostnadene når den er ferdig)
Relatert: Fem tips for å bygge billig
Så… hva koster det?
Så var det denne prisen, da. Hva koster det egentlig å bygge en hytte?
Ifølge eiendomnorge.no kostet den typiske typiske fritidsboligen i Norge 2.680.012 kroner i 2021. For Eirik og Seimen AS ligger normalen enda ett hakk over dette.
– Det er vanskelig å si noe veldig håndfast om dette med pris, men de fleste hytter vi bygger ligger mellom 3 og 6 millioner, sier Eirik. Hans inntrykk er at de aller fleste som bygger hytte i dag ønsker kvalitet i alt fra både materiale til kjøkkenet de velger.
Relatert: Dette tømmerhuset er bare 25 kvadratmeter – Men er utnyttet til det maksimale
Han legger til at de ser kvadratmeterpriser mellom 25.000-30.000 kroner, men påpeker at det er mye man kan gjøre for å gjøre det både rimeligere og dyrere.