Noen desserter blir rett og slett klassikere – og daimiskake med nøttebunn er en av dem. Denne iskaken kombinerer det beste fra to verdener: en myk og kremet iskrem med knasende biter av daim, og en saftig, mandelrik nøttebunn i bunnen. Kaken er perfekt til jul, nyttår, konfirmasjon eller som dessert til en sommerfest. Den er også smart å lage på forhånd siden den oppbevares i fryseren. Denne oppskriften er inspirert etter matprat.

INGREDIENSER
Nøttebunn:
-
150 g mandler eller hasselnøtter
-
150 g melis
-
4 stk eggehvite
Iskremfyll:
-
4 stk eggeplomme
-
100 g sukker
-
4 stk gelatinplater
-
4 dl kremfløte
-
2 stk dobbel daim-sjokolade
SLIK GJØR DU
1. Lag nøttebunnen
Mal mandler eller hasselnøtter fint i foodprosessor eller mandelkvern. Bland inn melis. Stivpisk eggehvitene, og vend dem forsiktig inn i nøtteblandingen.
Kle bunnen av en springform (ca. 24 cm) med bakepapir, og fordel røren jevnt. Stek på 180 °C i ca. 20 minutter midt i ovnen. Avkjøl helt.
2. Lag iskremfyllet
Visp eggeplommer og sukker i en stål- eller glassbolle over vannbad. Varm forsiktig opp under konstant visping til sukkeret løser seg opp og blandingen blir lys og tykk. Ta bollen av varmen og visp videre til eggedosisen er avkjølt.
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og løs gelatinen opp i 0,5 dl kokende vann. Hell gelatinen i eggedosisen i en tynn stråle under forsiktig visping.
Pisk kremfløten stiv i en separat bolle, og vend den inn i eggedosisen med en slikkepott.
Knus én dobbel daim i papiret med en kjevle, og vend sjokoladebitene inn i kremen.
3. Sett sammen kaken
Hell iskremen over den avkjølte nøttebunnen. Bruk slikkepott for å jevne toppen. Dekk til med plastfolie og frys i minst 4 timer – gjerne over natten.
4. Servering og pynt
Før servering, løsne kaken forsiktig fra kanten med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et fat i kjøleskapet i ca. 20 minutter for perfekt konsistens.
Knus den andre daim-sjokoladen og dryss over som pynt før servering.
Tips:
-
Kaken kan lages flere dager i forveien og oppbevares i fryseren.
-
For ekstra smak: Tilsett litt espresso eller et dryss med havsalt i kremen.
-
Allergivennlig? Bruk mandler hvis du ønsker nøttebunn uten hasselnøtter.