I dag er det grøtdagen. I den anledning har vi funnet frem noen gode oppskrifter.
Risgrøt er godt og ikke et vondt ord om denne tradisjonsrike julegrøten. Men da vi hørte om verdens grøtdag begynte vi å grave i de mange grøttradisjonene som finnes rundt om i verden. Og det skal vi love ikke er få!
Polentagrøt fra Italia har du kanskje hørt om. Men har du hørt om Upma? Det er en frokostgrøt fra Sri Lanka. Og i Mexico finnes det en tyktflytende grøt som drikkes, som daterer seg helt tilbake til Aztekernes rike. Den kalles champurrado, og ser til forveksling ut som tyktflytende sjokolade.
Genfo er en populær etiopisk grøt. Vanligvis spises den til søndagsfrokosten sammen med krydret smør som kalles kibe, eller yoghurt.
Urbefolkningen i USA spiste også grøt. De kaller den grits, og lages på mais. Den ser til forveksling slettes ikke ulik ut vår egen semulegrynsgrøt.
Vi syntes mange av disse ulike alternativene så spennende ut, men det er ikke alle råvarene som er like tilgjengelige. Dermed har vi måttet holde oss til litt mer hjemlige tradisjoner. Men også her er det et rikt utvalg.
Kveldsgrøt med smeltet brie og sprø bacon
200 g brie
8 skiver bacon
250 g lettkokt havregryn
8 dl melk
Slik gjør du:
- Skjær bacon i mindre biter og sprøstek disse i en stekepanne.
- Kutt brie i mindre biter og bland mesteparten
- Kok opp havregryn og melk under omrøring og la det småkoke i ca. 3 minutter.
- Kutt brie i mindre biter og bland mesteparten av disse i grøten sammen med det meste av bacon.
- Fordel grøten i skåler og topp den med noen ostebiter og bacon.
(Kilde: Melk.no)
Kjøleskapsgrøt med friske bær
Denne flotte frokostgrøten fant vi på Meny sine hjemmesider. Enklere måte å få seg en frisk og sunn frokost skal man lete lenge etter.
1,5 dl havregryn
2 dl melk eller vann
Salt
Bland sammen havregryn, melk og en klype salt i et passende glass eller lignende. Dekk til med lokk eller plastfilm og la blandingen stå i kjøleskapet natten over.
Topp med friske bær, frukt eller kanel
Chiagrøt
1 ss chiafrø
½ dl Lettmelk
¾ dl Yoghurt Naturell
½ ss agavesirup eller lønnesirup
Rør sammen chiafrø, melk, yoghurt og sirup. Fordel i serveringsglass og la stå i kjøleskapet i minst 6 timer.
Topp med blåbær.
(Kilde: Tine Kjøkken)
Polentagrøt
Denne tradisjonelle italienske grøten fant vi på Aperitif. Og oppskriften er for to porsjoner.
4 dl melk
1 dl polenta maisgyn
1 ss Salt
2 ss rosiner
Kok opp melken i en kjele og tilsett maisgrynene. Smak til med litt salt. Kok grøten på svak varme under omrøring i 4-5 minutter. Tilsett rosiner mot slutten av koketiden. Server med kald melk.
Fløyelsgrøt
Norsk tradisjonsmat har en god oppskrift på denne norske klassikeren. Denne oppskriften er til tre porsjoner, eller to godt sultne!
100 g smør
125 g hvetemel
1 l melk
1⁄2 ts salt
Smelt smøret og rør inn melet til det blir glatt og jevnt. Spe i litt og litt mel om gangen, og la det koke opp mellom hver gang. Smak til med salt når grøten er ferdig, og server med sukker og kanel.