Sprø på utsiden, myk som marshmallow inni – og toppet med silkemyk eggekrem og friske bær: Pavlova er den perfekte festkaken som både ser imponerende ut og smaker himmelsk. Enten det er 17. mai, konfirmasjon, bursdag eller en lun sommerkveld med venner, vil denne kaken alltid være midtpunktet på dessertbordet. Denne varianten kombinerer klassisk marengsbunn med hjemmelaget eggekrem! Denne oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
Marengsbunn:
-
4 eggehviter
-
0,25 ts salt
-
250 g sukker
-
2 ts maisenna
-
1 ts hvitvinseddik (eller bringebæreddik)
Eggekrem:
-
4 eggeplommer
-
3 dl melk
-
0,5 dl sukker
-
1 ss maisenna
-
3 gelatinplater
-
3 dl kremfløte
Pynt:
-
400 g jordbær
-
125 g bringebær
-
125 g bjørnebær
-
125 g blåbær
SLIK GJØR DU
1. Forbered marengsbunnen:
Sett ovnen på 120 °C (over- og undervarme). Pisk eggehvitene med salt til mykt skum. Øk hastigheten og tilsett sukker litt og litt til marengsen blir stiv og blank. Vend forsiktig inn siktet maisenna og eddik med en slikkepott.
2. Form bunnen:
Tegn en sirkel (24–26 cm) på bakepapir og fordel marengsen jevnt innenfor sirkelen, ca. 2,5 cm høy. Lag gjerne en liten grop i midten for plass til krem og bær.
3. Stek marengsen:
Stek i 1,5 time nederst i ovnen. Skru deretter av varmen og la marengsen stå i ovnen til den er helt avkjølt – gjerne over natten med døren på gløtt.
4. Lag eggekremen:
Kok opp melk, sukker, maisenna og eggeplommer i en kjele. Tilsett oppklipte gelatinplater. Rør kontinuerlig til blandingen tykner som en tykk vaniljesaus. Trekk av varmen, hell over i en bolle og avkjøl. Pisk den jevn før bruk.
5. Lag kremen og bland:
Pisk fløten til stiv krem og vend den forsiktig inn i den kalde eggekremen.
6. Monter kaken:
Legg marengsbunnen på et kakefat. Fordel eggekremen over og pynt med rikelig med bær. Server med én gang for å beholde den sprø overflaten.
Tips og variasjoner
-
Marengsbunnen kan lages 2–3 dager i forveien. Oppbevar tørt i romtemperatur, innpakket i bakepapir.
-
Bruk gjerne frukt etter sesong – mango, kiwi og pasjonsfrukt er også nydelig.
-
Har du dårlig tid? Ferdig marengsbunn og vaniljekrem fra butikken fungerer i en klemme.
Oppbevaring
Sett sammen kaken rett før servering for best konsistens. Rester kan oppbevares i kjøleskap, men marengsen vil bli mykere.