torsdag, november 27, 2025

Ostekake med pepperkakebunn – perfekt dessert juledessert

av Elisabeth

Denne ostekaken er den perfekte måten å bruke opp både pepperkaker og risgrøt etter jul, eller dersom du allerde har bakt for mye. Den kombinerer en sprø, krydret bunn med en silkemyk ostemasse som har akkurat nok friskhet fra sitron. Serveres med friske bringebær og en lett syrlig bringebærsaus – og resultatet blir en juledessert som både ser nydelig ut og smaker enda bedre. Oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Matprat v/ Sara Johannessen

Ostekake med pepperkakebunn

Print
Serveringer: 16 porsjoner Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 320 Kalorier 18 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Kakebunn

  • 250 g pepperkaker eller andre julekaker som biscotti eller sirupsnipper

  • 30 g mandler (kan sløyfes)

  • 120 g smør

Ostekakemasse

  • 6 gelatinplater

  • 200 g gresk yoghurt

  • 200 g kremost naturell

  • 2 egg

  • 180 g melis

  • 200 g risgrøt eller riskrem

  • 4 ts sitronsaft

Bringebærsaus

  • 225 g frosne bringebær

  • 100 g melis

  • 2 ss sitronsaft

Pynt

  • 175 g friske bringebær

SLIK GJØR DU

1. Lag bunnen

Knus pepperkaker og mandler i en blender eller hurtighakker. Smelt smør og bland det godt inn i kjeksmassen. Press blandingen tett ned i bunnen av en springform (ca. 20 cm), eller bruk en form ca. 20×25 cm. Sett til side.

2. Forbered gelatinen

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.

3. Rør sammen ostemassen

Pisk kremost, gresk yoghurt, egg og melis til en glatt blanding. Vend inn risgrøten.

4. Smelt gelatinen

Varm sitronsaften lett i en liten kjele. Ta kjelen av platen og smelt de myke gelatinplatene i saften. Bland inn litt av ostemassen først, og hell deretter gelatinen tilbake i resten av ostemassen mens du rører godt.

5. Stiv av kaken

Hell ostefyllet over bunnen og sett formen i kjøleskapet til kaken er helt stiv – minst 4 timer eller gjerne over natten.

6. Lag bringebærsausen

La bringebærene tine. Kjør bær, melis og sitronsaft i blender, sil sausen for å fjerne frø.

7. Server

Topp kaken med friske bringebær og server med den silkeaktige bringebærsausen.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse