Denne ostekaken er den perfekte måten å bruke opp både pepperkaker og risgrøt etter jul, eller dersom du allerde har bakt for mye. Den kombinerer en sprø, krydret bunn med en silkemyk ostemasse som har akkurat nok friskhet fra sitron. Serveres med friske bringebær og en lett syrlig bringebærsaus – og resultatet blir en juledessert som både ser nydelig ut og smaker enda bedre. Oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
Kakebunn
-
250 g pepperkaker eller andre julekaker som biscotti eller sirupsnipper
-
30 g mandler (kan sløyfes)
-
120 g smør
Ostekakemasse
-
6 gelatinplater
-
200 g gresk yoghurt
-
200 g kremost naturell
-
2 egg
-
180 g melis
-
200 g risgrøt eller riskrem
-
4 ts sitronsaft
Bringebærsaus
-
225 g frosne bringebær
-
100 g melis
-
2 ss sitronsaft
Pynt
-
175 g friske bringebær
SLIK GJØR DU
1. Lag bunnen
Knus pepperkaker og mandler i en blender eller hurtighakker. Smelt smør og bland det godt inn i kjeksmassen. Press blandingen tett ned i bunnen av en springform (ca. 20 cm), eller bruk en form ca. 20×25 cm. Sett til side.
2. Forbered gelatinen
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
3. Rør sammen ostemassen
Pisk kremost, gresk yoghurt, egg og melis til en glatt blanding. Vend inn risgrøten.
4. Smelt gelatinen
Varm sitronsaften lett i en liten kjele. Ta kjelen av platen og smelt de myke gelatinplatene i saften. Bland inn litt av ostemassen først, og hell deretter gelatinen tilbake i resten av ostemassen mens du rører godt.
5. Stiv av kaken
Hell ostefyllet over bunnen og sett formen i kjøleskapet til kaken er helt stiv – minst 4 timer eller gjerne over natten.
6. Lag bringebærsausen
La bringebærene tine. Kjør bær, melis og sitronsaft i blender, sil sausen for å fjerne frø.
7. Server
Topp kaken med friske bringebær og server med den silkeaktige bringebærsausen.