Maihaugen viser frem den norske hyttedrømmen gjennom ulike epoker

av Helene

Hyttene på Maihaugen og den norske hyttedrømmen er tema når museet nå gir ut boken «Hyttegrenda på Maihaugen». Boken er skrevet av journalist Einar Odden.

Maihaugen er ikke bare et friluftsmuseum med norske hjem fra 1200-tallet og fram mot vår tid. I løpet av de siste årene har museet også etablert Hyttegrenda, et område med ulike typer hytter som forteller hvordan den norske hyttedrømmen har utviklet seg over tid.

Fra seterliv til hytteliv

Da Setergrenda ble etablert på Maihaugen i 1937 begrunnet museets grunnlegger Anders Sandvig det med gudbrandsdølenes nære tilknyting til fjellet. 

Mye har skjedd med levemåten vår siden da, og Hyttegrenda er blitt et tillegg til, og en forlengelse av, Setergrenda.

Private hytter og felleshytter

Ideen var at hyttelivet skulle formidles i tråd med Anders Sandvigs visjon og få fram endringer som har skjedd i samfunnet, og den store betydningen hytter har for folks liv i dag. 

Hyttegrenda skal representere ulike sosiale lag og en utvikling over tid. Både enkle og velutstyrte hytter fra ca. 1900 og fram til vår egen tid, private hytter og felleshytter.

Boken som nå gis ut forteller om alle hyttene på Maihaugen, fra Kinckhytta fra 1911 til den moderne hytta Vy fra 2018. I tillegg til fagforeningshytta og DNT-hytta Gråhøgdbu. Se oversikt over alle hyttene på Maihaugen.

Bildene i boka er i hovedsak tatt av fotograf Camilla Damgård på Maihaugen. Redaktør er avdelingsleder for kulturhistorie, Kjell Marius Mathisen.

Du liker nok disse