torsdag, juli 18, 2024

Lurer du på om du har pinnsvin i hagen? Så lett kan du avsløre det

Populært

Pinnsvin er kjekke nyttedyr å ha i hagen. Og dersom du ønsker å stelle for dette trivelige nyttedyret er det en ting du ikke må gjøre: Ikke gi pinnsvinet melk. Pinnsvin er nemlig  laktoseintolerante. 

En annen myte er at de liker epler og jordbær. Pinnsvin er kjøttetere og spiser larver, innsekter og snegle-egg. 

Så dersom du ønsker å gjøre hagen mer pinnsvin-vennlig sett ut en skål med rent vann til hagevennen din – da har pinnsvinet den drikken det trenger. Pinnsvinet vil også bli glad for å finne hunde- eller kattemat, men pass på at skålen er ren slik at den ikke blir en smittekilde for nabolagets pinnsvin. 

I Norge er det mange steder så kaldt vinterstid at pinnsvinet dør om det ikke har et egnet bol. Dersom du har en fin ruskehaug i hjørnet av tomten din er dette et velegnet sted for pinnsvinet å overvintre. De lager seg flotte pinnsvinbol av gammelt løv og gress, og en romslig haug har tilstrekkelig isolerende effekt til at pinnsvinet er godt beskyttet gjennom kalde vintermåneder. 

Kanskje du tror du ikke har pinnsvin? Det er nemlig ikke alltid så lett å vite. Pinnsvin er nattaktive dyr, så det kan godt være du har en familie boende som du ikke vet om. Om du er nysgjerrig kan du lage en fotavtrykks-tunnel.

Dette trenger du: 

Bølgepapp eller en gammel oppbevaringsboks
A4 -papir
Binders
Maskeringstape
Liten plastskål
Pensel
Karbonpulver
Vegetabilsk olje
Katte- eller hundemat med høyt kjøttinnhold. 

Slik lager du tunnelen:

Brett bølgepappen til en trekantet tunnel. La de tre sidene være cirka 23 centimeter, eller litt bredere enn et A4-ark. Tunnelen bør være rundt 90 centimeter lang slik at du får plass til to A4-ark og litt mat 

Fest et A4-ark i hver end av en papp-plate som du skal plassere matskålen oppå. Pass på at platen er stor nok til at du har plass til matskålen og et område på hver side av skålen på cirka 10 centimeter hvor du surrer strimler med maskeringstape.

Bland karbonpulveret med olje for å lage et ikke-tørkende blekk, og pensle blandingen på maskeringstapen. Legg maten i bollen og sett papp-platen midt i tunnelen. 

Fest endene av A4-papiret i endene av tunnellen med binders, og plasser tunnelen i hagen din der pinnsvin kan tenkes å ferdes. 

I videoen under (på engelsk) kan du se trinn for trinn hvordan man går frem:

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel