Pinnsvin er gull for hagen din – Slik tar du vare på de

av Helene

Pinnsvin er kjekke nyttedyr å ha i hagen. Og dersom du ønsker å stelle for dette trivelige nyttedyret er det en ting du ikke må gjøre: Ikke gi pinnsvinet melk. Pinnsvin er nemlig  laktoseintolerante. 

En annen myte er at de liker epler og jordbær. Pinnsvin er kjøttetere og spiser larver, innsekter og snegle-egg. 

Pinnsvin er fantastiske hjelpere i hagen, og her er noen grunner til hvorfor de er bra å ha:

  1. Naturlig skadedyrbekjemper: Pinnsvin spiser mange av de små skadedyrene som kan skade plantene dine, som snegler, biller, larver og andre insekter. Dette reduserer behovet for kjemiske plantevernmidler og bidrar til en sunnere hage.
  2. Fremmer biologisk mangfold: Ved å ha pinnsvin i hagen, bidrar du til å opprettholde det naturlige økosystemet. Pinnsvin tiltrekker seg også andre nyttige insekter og smådyr som kan være gunstige for hagen.
  3. Jordforbedring: Når pinnsvin graver etter mat, løsner de jorden, noe som kan bidra til bedre lufting og vannopptak for plantene. Dette gjør at røttene kan vokse sterkere og sunnere.
  4. Reduserer antall snegler: Snegler kan være et stort problem i mange hager, men pinnsvin er ivrige sneglejegere. Ved å ha pinnsvin i hagen, kan du redusere sneglebestanden og dermed beskytte plantene dine mot snegleangrep.
  5. Trivelig tilstedeværelse: Pinnsvin er rolige og nattaktive dyr, noe som betyr at de ikke forstyrrer hverdagslivet i hagen. De kan også være hyggelige å observere når de tusler rundt på leting etter mat.

Så dersom du ønsker å gjøre hagen mer pinnsvin-vennlig sett ut en skål med rent vann til hagevennen din – da har pinnsvinet den drikken det trenger. Pinnsvinet vil også bli glad for å finne hunde- eller kattemat, men pass på at skålen er ren slik at den ikke blir en smittekilde for nabolagets pinnsvin. 

I Norge er det mange steder så kaldt vinterstid at pinnsvinet dør om det ikke har et egnet bol. Dersom du har en fin ruskehaug i hjørnet av tomten din er dette et velegnet sted for pinnsvinet å overvintre. De lager seg flotte pinnsvinbol av gammelt løv og gress, og en romslig haug har tilstrekkelig isolerende effekt til at pinnsvinet er godt beskyttet gjennom kalde vintermåneder. 

Kanskje du tror du ikke har pinnsvin? Det er nemlig ikke alltid så lett å vite. Pinnsvin er nattaktive dyr, så det kan godt være du har en familie boende som du ikke vet om. Om du er nysgjerrig kan du lage en fotavtrykks-tunnel.

Dette trenger du: 

Bølgepapp eller en gammel oppbevaringsboks
A4 -papir
Binders
Maskeringstape
Liten plastskål
Pensel
Karbonpulver
Vegetabilsk olje
Katte- eller hundemat med høyt kjøttinnhold. 

Slik lager du tunnelen:

Brett bølgepappen til en trekantet tunnel. La de tre sidene være cirka 23 centimeter, eller litt bredere enn et A4-ark. Tunnelen bør være rundt 90 centimeter lang slik at du får plass til to A4-ark og litt mat 

Fest et A4-ark i hver end av en papp-plate som du skal plassere matskålen oppå. Pass på at platen er stor nok til at du har plass til matskålen og et område på hver side av skålen på cirka 10 centimeter hvor du surrer strimler med maskeringstape.

Bland karbonpulveret med olje for å lage et ikke-tørkende blekk, og pensle blandingen på maskeringstapen. Legg maten i bollen og sett papp-platen midt i tunnelen. 

Fest endene av A4-papiret i endene av tunnellen med binders, og plasser tunnelen i hagen din der pinnsvin kan tenkes å ferdes. 

I videoen under (på engelsk) kan du se trinn for trinn hvordan man går frem:

Du liker nok disse