Hjemmebakt julekake er en av de varmeste juletradisjonene vi har. Den er myk, smidig og fylt med rosiner og sukat som gir den karakteristiske smaken mange forbinder med advent og høytid. Nystekt julekake med smør og brunost er for mange et av julens høydepunkter – og denne oppskriften gir et fantastisk resultat hver gang. Oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
-
Ca. 950 g hvetemel
-
150 g sukker
-
5 dl melk
-
50 g gjær
-
1 egg
-
1 ts malt kardemomme
-
175 g romtemperert smør
-
2 dl rosiner
-
100 g sukat
-
1 egg til pensling
SLIK GJØR DU
1. Start med deigen
Ha hvetemel, sukker, melk, gjær, egg og kardemomme i en bakebolle. Elt deigen på middels hastighet i kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter, eller for hånd om du foretrekker det.
2. Tilsett smøret
Ha i romtemperert smør i terninger og elt videre i ca. 10 minutter til deigen er glatt, smidig og slipper bollen.
3. Hev deigen
Dekk til deigen og la den heve i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
4. Elt inn rosiner og sukat
Ta deigen over på benken og elt inn rosiner og sukat slik at det fordeles jevnt.
5. Form og etterhev
Del deigen i to jevnstore emner. Form til runde eller ovale kaker uten å bruke mel. Julekakene bør etterheve langsomt – sett dem gjerne kjølig i minst 1 time.
6. Klargjør for steking
Pensle kakene med sammenpisket egg for en gyllen og blank overflate.
7. Stek julekakene
Stek på nederste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter. Følg nøye med – kakene skal være jevnt gyllenbrune med en kjernetemperatur på 98–100 °C.