torsdag, desember 4, 2025

Julekake – klassisk, saftig og full av julens gode smaker

av Elisabeth

Hjemmebakt julekake er en av de varmeste juletradisjonene vi har. Den er myk, smidig og fylt med rosiner og sukat som gir den karakteristiske smaken mange forbinder med advent og høytid. Nystekt julekake med smør og brunost er for mange et av julens høydepunkter – og denne oppskriften gir et fantastisk resultat hver gang. Oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Matprat v/ Mari Svenningsen

Julekake

Print
Serveringer: 2 julekaker Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 290 Kalorier 6 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • Ca. 950 g hvetemel

  • 150 g sukker

  • 5 dl melk

  • 50 g gjær

  • 1 egg

  • 1 ts malt kardemomme

  • 175 g romtemperert smør

  • 2 dl rosiner

  • 100 g sukat

  • 1 egg til pensling

SLIK GJØR DU

1. Start med deigen

Ha hvetemel, sukker, melk, gjær, egg og kardemomme i en bakebolle. Elt deigen på middels hastighet i kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter, eller for hånd om du foretrekker det.

2. Tilsett smøret

Ha i romtemperert smør i terninger og elt videre i ca. 10 minutter til deigen er glatt, smidig og slipper bollen.

3. Hev deigen

Dekk til deigen og la den heve i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.

4. Elt inn rosiner og sukat

Ta deigen over på benken og elt inn rosiner og sukat slik at det fordeles jevnt.

5. Form og etterhev

Del deigen i to jevnstore emner. Form til runde eller ovale kaker uten å bruke mel. Julekakene bør etterheve langsomt – sett dem gjerne kjølig i minst 1 time.

6. Klargjør for steking

Pensle kakene med sammenpisket egg for en gyllen og blank overflate.

7. Stek julekakene

Stek på nederste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter. Følg nøye med – kakene skal være jevnt gyllenbrune med en kjernetemperatur på 98–100 °C.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse