Hvis du tror carbonara er en pastarett med fløte og hvitløk – da er det på tide med en liten smaksmessig oppvåkning. Den klassiske italienske carbonaraen består nemlig bare av noen få ingredienser: egg, ost, speket svinekjøtt og pasta. Resultatet? En silkemyk, kremet saus helt uten fløte – og med maksimal smak. Denne oppskriften er etter inspirasjon fra matprat.

INGREDIENSER
-
500 g fersk spagetti (evt. tørket)
-
200 g bacon, guanciale eller pancetta
-
4 stk egg
-
ca. 2 ss finrevet pecorino eller parmesan
-
2 ss hakket frisk timian eller annen urt (valgfritt)
-
1 ts grovkvernet pepper
-
ca. 0,25 ss salt per liter vann
-
4 stk eggeplomme til servering (valgfritt, men lekkert!)
SLIK GJØR DU
-
Forbered pastaen:
Bruker du fersk pasta, vent med å koke den til resten er klart – det tar bare 2 minutter. Tørket pasta kokes etter anvisning på pakken. Husk å bruke godt saltet vann (1–1,5 ss salt per 4 liter vann). -
Stek kjøttet:
Skjær bacon (eller guanciale/pancetta) i små terninger. Stek på middels varme til kjøttet er gyllent og sprøtt. Bruk gjerne en nøytral olje eller litt smør om panna er tørr. -
Lag eggesausen:
Visp sammen egg, revet ost, urter og pepper i en bolle. Dette er selve "sausen". -
Ta vare på kokevannet:
Når pastaen er ferdigkokt, spar på ca. 2 dl av vannet. Dette vannet er gull verdt – stivelsen i vannet hjelper sausen med å bli silkemyk. -
Bland sammen:
Ha pastaen rett fra vannet og over i stekepannen med baconet. Ikke skyll pastaen – litt kokevann gjør bare godt. Trekk pannen av varmen, og hell i eggeblandingen. Vend raskt og godt rundt til alt er jevnt dekket og sausen har tyknet. -
Juster konsistensen:
Blir det for tykt? Tilsett mer av kokevannet, litt etter litt. Nå har du en fløyelsmyk carbonara med ekte smak av Italia. -
Servering:
Fordel i dype, varme tallerkener. Topp med nyrevet ost, grovkvernet pepper – og gjerne en rå eggeplomme midt på toppen for ekstra luksus. Når du rører den inn selv ved bordet, får du en ekstra kremet finish.
Tips:
-
Ønsker du ekte italiensk smak? Bruk guanciale og pecorino om du får tak i det.
-
Bruk ferske egg av god kvalitet – sausen varmes av pastaen, men egget blir ikke kokt.
-
Ikke varm opp retten etter du har tilsatt egg – da kan det bli eggerøre i stedet for saus.
Denne retten er klar på under 20 minutter og passer like godt til hverdags som til en hyggelig middag med venner. Enkel, smakfull – og rett og slett en pastarett alle burde mestre.