torsdag, november 6, 2025

Italiensk pasta carbonara – slik lager du den hjemme

av Elisabeth

Hvis du tror carbonara er en pastarett med fløte og hvitløk – da er det på tide med en liten smaksmessig oppvåkning. Den klassiske italienske carbonaraen består nemlig bare av noen få ingredienser: egg, ost, speket svinekjøtt og pasta. Resultatet? En silkemyk, kremet saus helt uten fløte – og med maksimal smak. Denne oppskriften er etter inspirasjon fra matprat.

Fotograf:Per Gunnar Fordal / PG FORDAL

Klassisk pasta carbonara

Print
Serveringer: 4 Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 540 Kalorier 28 g Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 500 g fersk spagetti (evt. tørket)

  • 200 g bacon, guanciale eller pancetta

  • 4 stk egg

  • ca. 2 ss finrevet pecorino eller parmesan

  • 2 ss hakket frisk timian eller annen urt (valgfritt)

  • 1 ts grovkvernet pepper

  • ca. 0,25 ss salt per liter vann

  • 4 stk eggeplomme til servering (valgfritt, men lekkert!)

SLIK GJØR DU

  1. Forbered pastaen:
    Bruker du fersk pasta, vent med å koke den til resten er klart – det tar bare 2 minutter. Tørket pasta kokes etter anvisning på pakken. Husk å bruke godt saltet vann (1–1,5 ss salt per 4 liter vann).

  2. Stek kjøttet:
    Skjær bacon (eller guanciale/pancetta) i små terninger. Stek på middels varme til kjøttet er gyllent og sprøtt. Bruk gjerne en nøytral olje eller litt smør om panna er tørr.

  3. Lag eggesausen:
    Visp sammen egg, revet ost, urter og pepper i en bolle. Dette er selve "sausen".

  4. Ta vare på kokevannet:
    Når pastaen er ferdigkokt, spar på ca. 2 dl av vannet. Dette vannet er gull verdt – stivelsen i vannet hjelper sausen med å bli silkemyk.

  5. Bland sammen:
    Ha pastaen rett fra vannet og over i stekepannen med baconet. Ikke skyll pastaen – litt kokevann gjør bare godt. Trekk pannen av varmen, og hell i eggeblandingen. Vend raskt og godt rundt til alt er jevnt dekket og sausen har tyknet.

  6. Juster konsistensen:
    Blir det for tykt? Tilsett mer av kokevannet, litt etter litt. Nå har du en fløyelsmyk carbonara med ekte smak av Italia.

  7. Servering:
    Fordel i dype, varme tallerkener. Topp med nyrevet ost, grovkvernet pepper – og gjerne en rå eggeplomme midt på toppen for ekstra luksus. Når du rører den inn selv ved bordet, får du en ekstra kremet finish.


Tips:

  • Ønsker du ekte italiensk smak? Bruk guanciale og pecorino om du får tak i det.

  • Bruk ferske egg av god kvalitet – sausen varmes av pastaen, men egget blir ikke kokt.

  • Ikke varm opp retten etter du har tilsatt egg – da kan det bli eggerøre i stedet for saus.


Denne retten er klar på under 20 minutter og passer like godt til hverdags som til en hyggelig middag med venner. Enkel, smakfull – og rett og slett en pastarett alle burde mestre.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse