Det er få ting som slår duften av nystekte skolebrød – den klassiske gjærbaksten med vaniljekrem, melis og kokos. Denne oppskriften gir deg ekstra luftige boller og en kremete eggekrem som smelter på tunga. Perfekt til alle anledninger. Oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
Bolledeig:
-
100 g smør
-
ca. 650 g hvetemel
-
1 dl sukker
-
2 ts malt kardemomme
-
4 dl melk
-
25 g fersk gjær
Vaniljekrem:
-
1 vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)
-
4 dl melk
-
6 eggeplommer
-
0,5 dl sukker
-
1 ss maisenna
Topping:
-
300 g melis (tørr), blandet med vann
-
3 dråper romessens (kan sløyfes)
-
100 g kokosmasse
SLIK GJØR DU
-
Start med vaniljekremen:
Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha dem i en kjele med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen tykner, men ikke koker. Avkjøl kremen i kaldt vann. Rør av og til. -
Lag gjærdeigen:
Bland hvetemel, sukker og kardemomme i en bakebolle. Smuldre i fersk gjær. Tilsett kald eller lunken melk. Elt deigen godt i ca. 10 minutter. -
Tilsett smør:
Ha i romtemperert smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til deigen er glatt og elastisk. Dekk til og la heve i ca. 45 minutter, til dobbel størrelse. -
Form bollene:
Del deigen i 12 emner på ca. 80 gram. Trill glatte boller og trykk en liten fordypning i midten av hver. Etterhev i 20 minutter. -
Fyll og stek:
Legg vaniljekrem i gropen på hver bolle. Stek på 220 °C i ca. 10 minutter til bollene er gylne. Avkjøl på rist. -
Dekorer:
Lag melisglasur med vann og romessens. Smør på hver bolle og dypp i kokosmasse. Nyt!