søndag, september 7, 2025

Hjemmelagde skolebrød – myke, søte og uimotståelige!

av Elisabeth

Det er få ting som slår duften av nystekte skolebrød – den klassiske gjærbaksten med vaniljekrem, melis og kokos. Denne oppskriften gir deg ekstra luftige boller og en kremete eggekrem som smelter på tunga. Perfekt til alle anledninger.

Foto: Matprat – Esten Borgos

12 store skolebrød

Print
Serveringer: 12 stk Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 390 Kalorier 15 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Bolledeig:

  • 100 g smør

  • ca. 650 g hvetemel

  • 1 dl sukker

  • 2 ts malt kardemomme

  • 4 dl melk

  • 25 g fersk gjær

Vaniljekrem:

  • 1 vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)

  • 4 dl melk

  • 6 eggeplommer

  • 0,5 dl sukker

  • 1 ss maisenna

Topping:

  • 300 g melis (tørr), blandet med vann

  • 3 dråper romessens (kan sløyfes)

  • 100 g kokosmasse

SLIK GJØR DU

  • Start med vaniljekremen:
    Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha dem i en kjele med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen tykner, men ikke koker. Avkjøl kremen i kaldt vann. Rør av og til.

  • Lag gjærdeigen:
    Bland hvetemel, sukker og kardemomme i en bakebolle. Smuldre i fersk gjær. Tilsett kald eller lunken melk. Elt deigen godt i ca. 10 minutter.

  • Tilsett smør:
    Ha i romtemperert smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til deigen er glatt og elastisk. Dekk til og la heve i ca. 45 minutter, til dobbel størrelse.

  • Form bollene:
    Del deigen i 12 emner på ca. 80 gram. Trill glatte boller og trykk en liten fordypning i midten av hver. Etterhev i 20 minutter.

  • Fyll og stek:
    Legg vaniljekrem i gropen på hver bolle. Stek på 220 °C i ca. 10 minutter til bollene er gylne. Avkjøl på rist.

  • Dekorer:
    Lag melisglasur med vann og romessens. Smør på hver bolle og dypp i kokosmasse. Nyt!

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse