Makroner har rykte på seg for å være vanskelige å lage – men følger du denne steg-for-steg-oppskriften får du lekre, franske småkaker med sprø skorpe og seig kjerne, fylt med silkemyk karamell og et hint av flaksalt. Dette er kaker du kan imponere med – både til jul, selskaper og som spiselig gave! Denne oppskriften er inspirert av matprat.

INGREDIENSER
Makronskjell:
-
100 g mandler (eller mandelmel, ikke fettredusert)
-
100 g melis
-
75 g eggehvite
-
0,25 ts salt
-
100 g sukker
-
3 dråper brun matfarge eller sukkerkulør (valgfritt)
Salt karamellfyll:
-
80 g sukker
-
65 g kremfløte
-
75 g kaldt smør i terninger
-
3 g flaksalt
SLIK GJØR DU
Karamellfyll:
-
Smelt sukker i en tørr kjele på middels varme til det får en jevn gyllen farge. Ikke rør for mye.
-
Varm opp fløten i en annen kjele. Når sukkeret er smeltet, trekk kjelen av varmen og tilsett fløten forsiktig. Rør godt.
-
Kok opp igjen hvis du får sukkerklumper – de løses opp ved oppvarming.
-
Pisk inn kaldt smør litt etter litt til karamellen er blank og glatt. Tilsett flaksalt.
-
La karamellen avkjøle i romtemperatur i 2–3 timer til den er fast nok til å sprøytes.
Makronskjell:
-
Skåld mandlene og tørk dem over natten (eller i ovn på 100 °C). Mal fint og kjør sammen med melis i en foodprosessor.
-
Lag marengs: Pisk eggehviter og salt til skum. Tilsett sukker litt etter litt og pisk til du får en blank marengs med stive topper.
-
Vend inn mandelmel-blandingen forsiktig. Røren skal være seig og lett flytende.
-
Tilsett matfarge hvis ønskelig.
-
Ha røren i sprøytepose (rund tipp 10mm) og sprøyt ut små rundinger på bakepapir. Bruk evt. en makronmatte eller mal med 5-kroning.
-
La makronene hvile i 10–20 minutter på benken før steking – de skal få en tørr hinne.
-
Stek midt i ovn på 150 °C i 12–15 minutter. Avkjøl helt før du løfter dem av papiret.
Montering og lagring
-
Sprøyt en liten mengde karamell på halvparten av skjellene.
-
Legg et annet skall på toppen og press lett sammen.
-
Oppbevares i kjøleskap i tett boks i opptil én uke – eller frys ned og tin ved behov.
Tips for å lykkes
-
Nøyaktighet er nøkkelen. Vei alle ingredienser.
-
Mandelmel: Unngå fettredusert type. Det gir tørre og porøse makroner.
-
Modning: Makronene blir best etter 24 timer i kjøleskap med fyll.
-
Sprø topp: Ikke hopp over hviletiden før steking!