torsdag, november 20, 2025

Makroner med salt karamell – uimotståelig kombinasjon av søtt og salt

av Elisabeth

Makroner har rykte på seg for å være vanskelige å lage – men følger du denne steg-for-steg-oppskriften får du lekre, franske småkaker med sprø skorpe og seig kjerne, fylt med silkemyk karamell og et hint av flaksalt. Dette er kaker du kan imponere med – både til jul, selskaper og som spiselig gave! Denne oppskriften er inspirert av matprat.

Fotograf: Mari Svenningsen v/ matprat

Makroner med salt karamell

Print
Serveringer: Ca. 20 makroner (40 halve skjell) Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 110 per stk Kalorier 6 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Makronskjell:

  • 100 g mandler (eller mandelmel, ikke fettredusert)

  • 100 g melis

  • 75 g eggehvite

  • 0,25 ts salt

  • 100 g sukker

  • 3 dråper brun matfarge eller sukkerkulør (valgfritt)

Salt karamellfyll:

  • 80 g sukker

  • 65 g kremfløte

  • 75 g kaldt smør i terninger

  • 3 g flaksalt

SLIK GJØR DU

Karamellfyll:

  1. Smelt sukker i en tørr kjele på middels varme til det får en jevn gyllen farge. Ikke rør for mye.

  2. Varm opp fløten i en annen kjele. Når sukkeret er smeltet, trekk kjelen av varmen og tilsett fløten forsiktig. Rør godt.

  3. Kok opp igjen hvis du får sukkerklumper – de løses opp ved oppvarming.

  4. Pisk inn kaldt smør litt etter litt til karamellen er blank og glatt. Tilsett flaksalt.

  5. La karamellen avkjøle i romtemperatur i 2–3 timer til den er fast nok til å sprøytes.

Makronskjell:

  1. Skåld mandlene og tørk dem over natten (eller i ovn på 100 °C). Mal fint og kjør sammen med melis i en foodprosessor.

  2. Lag marengs: Pisk eggehviter og salt til skum. Tilsett sukker litt etter litt og pisk til du får en blank marengs med stive topper.

  3. Vend inn mandelmel-blandingen forsiktig. Røren skal være seig og lett flytende.

  4. Tilsett matfarge hvis ønskelig.

  5. Ha røren i sprøytepose (rund tipp 10mm)  og sprøyt ut små rundinger på bakepapir. Bruk evt. en makronmatte eller mal med 5-kroning.

  6. La makronene hvile i 10–20 minutter på benken før steking – de skal få en tørr hinne.

  7. Stek midt i ovn på 150 °C i 12–15 minutter. Avkjøl helt før du løfter dem av papiret.


Montering og lagring

  • Sprøyt en liten mengde karamell på halvparten av skjellene.

  • Legg et annet skall på toppen og press lett sammen.

  • Oppbevares i kjøleskap i tett boks i opptil én uke – eller frys ned og tin ved behov.


Tips for å lykkes

  • Nøyaktighet er nøkkelen. Vei alle ingredienser.

  • Mandelmel: Unngå fettredusert type. Det gir tørre og porøse makroner.

  • Modning: Makronene blir best etter 24 timer i kjøleskap med fyll.

  • Sprø topp: Ikke hopp over hviletiden før steking!

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse