fredag, september 29, 2023

Slik beskytter du hus og hjem mot lynskader

Populært

Forsikringsbransjen har registrert lynskader for nesten 14 millioner kroner så langt i år. Dette er en økning på over 20 prosent fra samme periode i fjor. 70 prosent av skadene skjer i sommermånedene juni, juli og august.

I verste fall kan lynnedslag starte boligbranner eller skogbranner som det har vært mange av i Sør-Norge tidligere. Men, hardest går det som regel utover elektrisk utstyr som er koblet til el-nettet.

I 2021 utbetalte forsikringsbransjen 84 millioner totalt for lynskader. Dette viser tall fra Finans Norge.

Antall meldte skader varierer veldig fra år til år. 

– Lynskader dekkes av forsikringen, men det er mye man kan gjøre for å unngå at fryseren, kjøleskapet, datautstyr eller TV-en ryker, sier Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Fra 2010 ble det påbudt med overspenningsvern i sikringsskap i alle nye boliger, men fortsatt er det mange som mangler dette i hjemmene sine.

– Overspenningsvernet hindrer at lynet ødelegger el-nettet i boligen og det elektriske utstyret som er koblet til. I tillegg er overspenningsvern som du setter rett i stikkontakten lurt å ha, sier Marcelius.

Kraftig økning i lyn-erstatninger siste ti år

Gjensidige har gjort en analyse av bransjetall, og tendensen er tydelig. Antall lynskader har økt med 30 prosent, samtidig som erstatningene har økt med over 100 prosent de siste ti årene sammenlignet med tiårs-perioden før.

I realiteten kan det være langt flere skader forårsaket av lyn, fordi det også kan føre til indirekte skader på elektrisk anlegg og utstyr. I tillegg kommer også alle de skadene som ikke blir meldt på forsikringen. Store mengder fintfølende elektronikk i hjemmene våre må ta hovedskylda for økningen.

– I tillegg kan klimaendringene spille noe inn. Våtere og varmere vær fører til mer lyn, sier Marcelius. 

Lyngode råd

  • Installer overspenningsvern i sikringsskapet. Må gjøres av el-installatør.
  • Kjøp FG-godkjente pluggvern som settes direkte i stikkontakten. Fryser, TV, datautstyr og lignende plugges så i dette vernet.
  • Trekk ut stikkontakten på utsatt elektronikk hvis du skal på ferie, eller vet det er fare for tordenvær.

Hvor langt unna er lynet?

Lyden beveger seg 330 meter per sekund. Dersom det går tre sekunder fra du ser glimtet til du hører braket, var lynet en kilometer unna.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel